Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία σφυροκοπά τη Β/Α Συρία – Μαζλούμ Άμπντι: «Πολιτική εξόντωσης»

Η Τουρκία σφυροκοπά τη Β/Α Συρία – Μαζλούμ Άμπντι: «Πολιτική εξόντωσης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Βίντεο, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ο Ανώτατος Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, δήλωσε τη Δευτέρα 25/12 ότι οι τουρκικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία αντικατοπτρίζουν μια «πολιτική εξόντωσης».

Από τις 23 Δεκεμβρίου, πολλές περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία έχουν υποστεί σφοδρό βομβαρδισμό από τις τουρκικές δυνάμεις.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν στόχο ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, και προκάλεσαν απώλειες αμάχων.

«Μια τέτοια κλιμάκωση προκαλεί τεράστιες απώλειες σε αμάχους και υποδηλώνει την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής εξόντωσης», έγραψε ο Άμπντι στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter).

Πρόσθεσε ότι «η τουρκική επιθετικότητα πήρε μια επικίνδυνη τροπή σήμερα», καθώς επέκτεινε τη στόχευσή της για να συμπεριλάβει υποδομές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η πραγματοποίηση ατελείωτων επιθέσεων υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της ζητήματα.

«Καλούμε την Τουρκία να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της ζητήματα και να τα αντιμετωπίσει εντός των συνόρων της».

Ο διοικητής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να περιορίσει τις επιθέσεις της Τουρκίας.

«Με δέσμευση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού μας, απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να αποτρέψει την Τουρκία και να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Καταδίκασε, ωστόσο, «τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέγοντας ότι είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα.

Ο ηγέτης των SDF είπε ότι βασίζονται σε συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που συνάπτονται με τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου».

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν το πρωί της Δευτέρας 25/12 βιομηχανικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στην παραμεθόρια πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία.

Οι επιδρομές είχαν στόχο μια βιομηχανική εγκατάσταση στη συνοικία Αλάγια κοντά σε μια φυλακή που κρατούσε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Τουρκικά αεροσκάφη στόχευσαν πολλές τοποθεσίες στο Καμισλί και την ύπαιθρό του, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού σταθμού, του χωριού Σεγκέρκα στα ανατολικά της πόλης, ενός σταθμού ηλεκτρισμού, μιας βιομηχανικής εγκατάστασης, μιας εγκατάστασης τσιμέντου και κοντά σε ένα νεκροταφείο για μαχητές των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έπεσαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ώρες νωρίτερα, τουρκικά πλήγματα στόχευσαν επίσης ένα γκαράζ αυτοκινήτων στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, τραυματίζοντας δύο εργάτες.

Η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ανέστειλε τη λειτουργία στις περισσότερες πολιτικές εγκαταστάσεις της, εκτός από εκείνες που απαιτούν συνεχή λειτουργία.

Από τις 23 Δεκεμβρίου, πολλές περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία έχουν υποστεί σφοδρό βομβαρδισμό από τις τουρκικές δυνάμεις.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν στόχο ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις υποδομής, όπως εγκαταστάσεις πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, και προκάλεσαν απώλειες αμάχων.

Σε ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της, η AANES ανέφερε ότι ανέστειλε τη λειτουργία στις πολιτικές εγκαταστάσεις της λόγω των τουρκικών επιθέσεων, προσθέτοντας ότι μόνο οι βασικές υποδομές θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η AANES έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των οχημάτων και έδωσε εντολή στις ομάδες έκτακτης ανάγκης να βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάλεσαν την Τρίτη 26/12 τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και τη Ρωσία να δείξουν «σαφή στάση» σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις υποδομής στην περιοχή της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπό τους, οι SDF ανέφεραν ότι η σιωπή του Διεθνούς Συνασπισμού και της Ρωσίας σχετικά με τις τουρκικές επιθέσεις «δεν είναι ακριβής».

«Ελπίζουμε για μια ξεκάθαρη στάση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε.

Τη Δευτέρα 25/12, η Τουρκία έβαλε στο στόχαστρο αρκετές εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας βιομηχανικής εγκατάστασης στη συνοικία Αλάγια κοντά σε μια φυλακή που κρατά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), το τυπογραφείο Σιμάβ, ένα σιλό σιτηρών, μια εγκατάσταση τσιμέντου, έναν μύλο, ένα εργοστάσιο ρούχων και τον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καμισλί.

Επιπλέον, η Τουρκία βομβάρδισε το χωριό Σεγκέρκα και ένα εργοστάσιο τσιμέντου στο χωριό Σορκ στα ανατολικά του Καμισλί.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν οκτώ τοποθεσίες στη βορειοανατολική Συρία: τέσσερις στο Τίρμπε Σπίγιε (al-Qahtaniya) στα ανατολικά της πόλης Καμισλί, ένα στο Ντερίκ (al-Malikiyah) στην ίδια περιοχή και τρεις στη Μανμπίτζ στην βόρεια Συρία.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο εγκαταστάσεις υποδομής στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου φυσικού αερίου Sweidiya, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν στη διάδοση του εκφοβισμού και της εξόντωσης, πρόσθεσαν οι SDF.

«Αυτές οι επιθέσεις στόχευσαν άμεσα τον λαό μας, στοχεύοντας όλους τους οικονομικούς του πόρους και τους δημοκρατικούς θεσμούς που ίδρυσαν με περιορισμένες δυνατότητες».

Οι SDF ανακοίνωσαν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στον θάνατο οκτώ ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων 18.

Οι SDF επιβεβαίωσαν ότι οι στοχευόμενες εγκαταστάσεις δεν είναι στρατιωτικές, αλλά ανήκουν σε πολίτες.

«Οι περιοχές που δέχτηκαν επίθεση δεν στεγάζουν τους μαχητές μας.

»Αντίθετα, οι άνθρωποι μας είναι αυτοί που στοχοποιούνται συγκεκριμένα και υφίστανται αυτές τις επιθέσεις».

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση που εξαπολύει η Τουρκία στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας το 2023.

Μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παρόμοιες αεροπορικές επιδρομές που παραλίγο να παραλύσουν την περιοχή αφού έθεσαν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, το ίδιο συνέβη με τις βομβαρδισμένες από την Τουρκία περιοχές που κατείχε η AANES σε ολόκληρη τη συνοριακή λωρίδα με την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα