Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κίνα κρύο ρεκόρ -40°C και ρεκόρ εκπομπών CO2

Στην Κίνα κρύο ρεκόρ -40°C και ρεκόρ εκπομπών CO2
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Καιρός, Κίνα, Κλιματική Αλλαγή, Ρύπανση,

Το Πεκίνο κατέγραψε ρεκόρ ωρών με θερμοκρασίες υπό του μηδενός το Δεκέμβριο, ενώ παρόμοιες καιρικές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών είχαν να καταγραφούν από το 1951, όταν ένα ψυχρό κύμα είχε προκαλέσει ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Κίνας καταγράφηκαν χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ σε μερικές περιοχές, η θερμοκρασία έπεσε στους -40 βαθμούς Κελσίου από τις ψυχρές αέριες μάζες της Αρκτικής.

Την ίδια στιγμή, σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να φτάσουν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή και τροφοδοτώντας πιο καταστροφικές ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έκθεση Global Carbon Budget, οι συνολικές εκπομπές CO2, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, έχουν σημειώσει υψηλές τιμές και το 2023 λόγω της ελαφράς πτώσης από χρήσεις γης όπως η αποψίλωση των δασών.

Οι χώρες αναμένεται να εκπέμπουν συνολικά 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 από ορυκτά καύσιμα το 2023, αύξηση 1,1% από πέρυσι, κατέληξε η έκθεση επιστημόνων από περισσότερα από 90 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών χρήσης γης, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να φτάσουν συνολικά σε 40,9 δισεκατομμύρια τόνους φέτος.

Οι εκπομπές από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν, λόγω της Ινδίας και της Κίνας.

Η άνοδος στην Κίνα οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας της μετά τα lockdown για της COVID-19, ενώ στην Ινδία ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης ενέργειας από τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα να καλύψουν το έλλειμμα.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ντελαγουέρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το 2022 η κλιματική αλλαγή προκάλεσε σε παγκόσμια κλίμακα απώλεια 6,3% του ΑΕΠ του συνόλου των κρατών, δηλαδή περί τα 5,25 τρισ. δολάρια.

Πρόκειται για μια εκτίμηση σταθμισμένη ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, για την οποία οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (στη γεωργία, την ενέργεια, ακόμη και την παραγωγικότητα των διαφόρων χωρών) όσο και τις υπερεθνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Ελήφθησαν επίσης υπόψη οι απώλειες από τις μη πραγματοποιηθείσες επενδύσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το καθαρό, μη-σταθμισμένο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που χάθηκε την περυσινή χρονιά υπολογίστηκε στο 1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,5 τρισ. δολάρια περίπου.

Σχετικά άρθρα