Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Στήνουν δικαστικό «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Τραμπ

ΗΠΑ: Στήνουν δικαστικό «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κολοράντο, Ντόναλντ Τραμπ,

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγορεύει στον Ντόναλντ Τραμπ να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Τί σημαίνει αυτό για τις προεδρικές εκλογές;

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία πολιτική εξέλιξη χωρίς προηγούμενο: Επικυρώνοντας πρωτόδικη απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγορεύει στον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με τη συμμετοχή του σε προκαταρτικές εκλογές στη συγκεκριμένη πολιτεία, λόγω της «ανταρσίας» που είχε διαπράξει, όπως υποστηρίζουν οι δικαστές, τον Ιανουάριο του 2021, με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ανατρέψει την ετυμηγορία.

Δεν αποκλείεται να τα καταφέρει, όπως επισημαίνει στο Reuters η Αντριάνε Λεντς-Σμιθ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά πειστικό το επιχείρημα ότι δεν δικαιούται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ένα άτομο που πυροδοτεί μία εξέγερση εναντίον των ΗΠΑ» λέει η Αμερικανίδα ιστορικός.

«Αλλά, από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση εις βάρος του, δείχνει ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό…»

«Ιστορική απόφαση» στο Κολοράντο

Θεωρητικά η επίμαχη ετυμηγορία ισχύει μόνο για την πολιτεία του Κολοράντο, όπου οι προκαταρτικές εκλογές διεξάγονται στις 5 Μαρτίου του 2024, αλλά ασφαλώς θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις εάν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία Citizens for Responnsibility and Ethics (CREW).

Ο επικεφαλής της ομάδας, Νόα Μπούκμπαιντερ, κάνει λόγο για μία δικαστική απόφαση που είναι «όχι μόνο ιστορική και τεκμηριωμένη, αλλά και απαραίτητη, προκειμένου να υπερασπίσουμε το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Στο παρελθόν εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου είχε προτείνει την ποινική δίωξη του Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.

Ο Έρικ Όλσον, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί την πρωτοβουλία πολιτών στο Κολοράντο, αισιοδοξεί ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να ανατρέψει την απόφαση.

«Εάν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ- και όπως αντιλαμβάνομαι, θα προσφύγει πολύ γρήγορα- θα περιμένουμε κι εμείς την απόφαση του Δικαστηρίου», λέει.

«Εκτιμούμε ότι οι δικαστές θα αξιολογήσουν τα γεγονότα και τη δουλειά που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα».

«Θέλουν να μας σταματήσουν»

Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη αρχίσει.

Μιλώντας σε πλήθος οπαδών του στο Γουότερλο της Αϊόβα, λίγο μετά την ετυμηγορία του Κολοράντο, ο πρώην πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο διεφθαρμένος Τζο Μπάιντεν και οι τρελαμένοι ακροαριστεροί έχουν απελπιστεί, θέλουν να μας σταματήσουν με όλα τα μέσα» λέει ο Τραμπ.

«Είναι διατεθειμένοι να καταπατήσουν το Σύνταγμα με πρωτοφανή τρόπο, για να κερδίσουν αυτές τις εκλογές.

»Ο Τζο Μπάιντεν είναι μία απειλή για τη Δημοκρατία. Χρησιμοποιούν ως εγκάθετη τη δικαστική εξουσία, γιατί τους έχουμε αφήσει πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις…»

Αφού «απασφάλισε» απέναντι στον Μπάιντεν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που φιλοδοξεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024, υποσχέθηκε στους οπαδούς του να αποκαταστήσει «τον νόμο και την τάξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνέχεια έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον των μεταναστών, με εκφράσεις ακραίες, ακόμη και για έναν Τραμπ.

«Έρχονται από όλον τον κόσμο, δεν έχουμε ιδέα ποιοί είναι», λέει.

«Μπορεί να είναι υγιείς, μπορεί να είναι και πολύ άρρωστοι.

»Μπορεί να φέρνουν επιδημίες στη χώρα μας. Σίγουρα φέρνουν το έγκλημα…»

Πηγές: Reuters, dpa, ARD, DW

Σχετικά άρθρα