Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: “Οι Κύπριοι μας “ρίχνουν” – Που θα ζήσουμε;”

Τουρκία: “Οι Κύπριοι μας “ρίχνουν” – Που θα ζήσουμε;”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Ντερβίς Έρογλου, Τουρκία,

Μόνο το 25% του εδάφους αφήνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που έδινε το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με νέο χάρτη που διέρρευσε από τουρκικής πλευράς και που ισχυρίζεται ότι τον έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει η Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Τον χάρτη, δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ε/κ διοίκηση, καταγράφοντας μία μία τις περιοχές που διεκδικεί: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο (Απεικονίζεται με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στον χάρτη).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet», ο χάρτης που υπέβαλε η ε/κ πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η τουκική εφημερίδα αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ε/κ πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: «Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά».

Σύμφωνα με τη «Milliyet», η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ε/κ πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήρμιο Λεύκας Ευρώπης.

Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή.

Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης.

Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία.

Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ε/κ πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι «για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ».

Η «Milliyet» σχολιάζει πως αν δοθούν αυτές οι περιοχές στην ε/κ πλευρά, το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία στην Κύπρο θα διανέμεται στις περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της «Milliyet» αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν Μπαρθ Άιντα, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του ερευνητικού/σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ωστόσο η Άγκυρα απάντησε «εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες».

Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: «Η Άγκυρα δεν υποχώρησε».

Σχετικά άρθρα