Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Καταρρέουν οι σοσιαλδημοκράτες του Σολτς με 14% – Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά με 22%

Γερμανία: Καταρρέουν οι σοσιαλδημοκράτες του Σολτς με 14% – Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά με 22%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Γερμανία, Δημοσκοπήσεις, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), Οικολόγοι Πράσινοι,

Παρά την πολιτική λιτότητας που συνεπάγεται η διατήρηση του «φρένου χρέους», η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται σαφώς κατά της χαλάρωσής του και του νέου δανεισμού της χώρας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η φθορά των κυβερνητικών κομμάτων. Πρόωρες εκλογές ζητά το 59%.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 64% λέει «όχι» στη χαλάρωση του «φρένου χρέους» προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%.

Όσοι απαντούν θετικά, προέρχονται κυρίως από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους.

Στην ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου, το SPD συγκεντρώνει μόλις 14% (-1), το οποίο είναι το χαμηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό του κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο.

Οι Πράσινοι με το ίδιο ποσοστό (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%, επιβεβαιώνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Προηγείται η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 32% (+1) και στη δεύτερη θέση βρίσκεται σταθερά η ακροδεξιά με την Εναλλακτική για τη Γερμανία να συγκεντρώνει ποσοστό 22%.

Στον απολογισμό τους για το έτος που τελειώνει πάντως οι Γερμανοί σε ποσοστό 66% κάνουν θετική αποτίμηση, ενώ το 31% αρνητική.

Για το 2024, το 58% αναμένει η κατάστασή του να παραμείνει σταθερή, το 28% να βελτιωθεί και το 13% να επιδεινωθεί.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 59% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εντός του 2024.

Υπέρ της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης εκφράζεται το 27%.

Προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα έπρεπε ο καγκελάριος να ζητήσει την ψήφο του Κοινοβουλίου και να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Κατόπιν, θα έπρεπε να ζητήσει από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο να διαλύσει την Bundestag ανοίγοντας τον δρόμο για τις κάλπες.

Ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς ζήτησε την Τετάρτη από τον κ. Σολτς να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο Όλαφ Σολτς.

Σχετικά άρθρα