Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Η αριστερή Σάρα Βάγκενκνεχτ κερδίζει ψήφους από την άκρα δεξιά

Γερμανία: Η αριστερή Σάρα Βάγκενκνεχτ κερδίζει ψήφους από την άκρα δεξιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γερμανία, Ζάρα Βάγκενκνεχτ,

Το 75% των Γερμανών «δεν έχουν ιδέα ποιους στόχους επιδιώκει το υπό ίδρυση νέο κόμμα BSW» της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που αποχώρησε πρόσφατα από την Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

«Οι ψηφοφόροι δεν ξέρουν ακόμα τι να περιμένουν ιδεολογικά από το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής, οικονομικής, κοινωνικής και κλιματικής πολιτικής», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Forsa, Πήτερ Μάτουστσεκ.

Το ερώτημα ποιοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να επιλέξουν το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής εργασίας.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μανχάιμ και του Μίνστερ εξέτασαν τα χαρακτηριστικά των πιθανών ψηφοφόρων της Βάγκενκνεχτ.

Το συμπέρασμά τους; Η Βάγκενκνεχτ «έχει πέραση ιδιαίτερα σε πολίτες που είναι απογοητευμένοι από τη δημοκρατία».

Γερμανοί πολίτες που είναι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς AfD ή είναι επικριτικοί για τη μετανάστευση έδειξαν επίσης σαφή υποστήριξη στην Βάγκενκνεχτ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηγέτις του νέου κόμματος θα μπορούσε έτσι να κλείσει ένα χάσμα για τους «αριστερούς αυταρχικούς ψηφοφόρους» στο γερμανικό κομματικό τοπίο.

Ο πολιτικός επιστήμονας, Μπένζαμιν Χένε, μιλώντας στην Berliner Zeitung λέει πάντως ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της Βάγκενκνεχτ, είναι «πάνω από το όριο του 5%» για την εκπροσώπηση του νέου κόμματος στη Βουλή.

Η διάθεση αυτή θα φανεί στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και πολιτειακές εκλογές σε τρία ομοσπονδιακά κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου «η τάση πειραματισμού είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε ομοσπονδιακές εκλογές», σύμφωνα με τον εκλογικό ερευνητή.

»Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας βλέπει το κόμμα της Βάγκενκνεχτ να ανταγωνίζεται με την ακροδεξιά για το εκλογικό σώμα:

«Η AfD ιδιαίτερα πρέπει να ανησυχεί», είπε ο Χένε στην Berliner Zeitung.

Ο Πήτερ Μάτουστσεκ είναι πολύ πιο απαισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW.

Πάνω απ` όλα, ο επικεφαλής του Forsa αμφιβάλλει ότι το BSW αποτελεί πραγματική απειλή για το AfD.

«Οι ψηφοφόροι του AfD και του BSW είναι πολύ διαφορετικοί πολιτικά για αυτό.

»Αν και η ανάλυση της πολιτικής αυτοαξιολόγησης των ερωτηθέντων έδειξε ότι οι πιθανοί ψηφοφόροι του BSW «είναι λιγότερο αριστεροί από τους τακτικούς ψηφοφόρους της Αριστεράς», η ιδεολογική απόσταση από το AfD εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη.

Οι πιθανοί ψηφοφόροι του BSW θεωρούν ότι κινούνται «σημαντικά πιο αριστερά από τους ψηφοφόρους της AfD».

Επιπλέον, o Μάτουστσεκ δεν βλέπει κανένα κίνητρο για τους ψηφοφόρους του AfD να αλλάξουν τη ψήφο τους, υπέρ του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ:

«Γιατί κάποιος που είναι περισσότερο στο δεξιό πολιτικό φάσμα να μεταβεί στο BSW, όταν υπάρχει ήδη ένα καθιερωμένο ακραίο δεξιό όπως το AfD; διερωτάται ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Forsa.

Σχετικά άρθρα