Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρεζίλι η ΕΕ: Υπέκυψε στους εκβιασμούς του Όρμπαν και δίνει 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία

Ρεζίλι η ΕΕ: Υπέκυψε στους εκβιασμούς του Όρμπαν και δίνει 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ουγγαρία, Ουκρανία,

Το πράσινο φως για την αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που προορίζονται για την Ουγγαρία άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή είχε παγώσει 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν από το Ταμείο Συνοχής για την Ουγγαρία, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έρχεται μία ημέρα προτού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, υπό την απειλή βέτο από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ουγγαρίας στη βελτίωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού της συστήματος είναι επαρκείς και ως εκ τούτου μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί επιστροφές έως και 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Η μία σχετίζεται με τις οριζόντιες προϋποθέσεις εξουσιοδότησης όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Ουγγαρία και η άλλη αφορά τον μηχανισμό όρων του προϋπολογισμού.

Με αυτές τις αποφάσεις, η Επιτροπή παρακολουθεί διάφορες διαδικασίες που ξεκίνησαν το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία, όπως και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν την εκπλήρωση των ευνοϊκών προϋποθέσεων καθ’ όλη την περίοδο της πολιτικής συνοχής.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά και διαρκώς, ιδίως μέσω ελέγχων την εφαρμογή των μέτρων από την Ουγγαρία και τονίζει ότι αν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, διαπιστωθεί ότι η προϋπόθεση εξουσιοδότησης για τη διεκδίκηση των κονδυλίων δεν πληρούται, ενδέχεται να αποφασίσει εκ νέου να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα