Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νετανιάχου: Η Λωρίδα της Γάζας θα είναι υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο μετά τον πόλεμο

Νετανιάχου: Η Λωρίδα της Γάζας θα είναι υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο μετά τον πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας θα είναι υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Η Λωρίδα της Γάζας θα είναι υπό τον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

»Μετά τον πόλεμο, στη Γάζα θα λειτουργήσει μια πολιτική διοίκηση.

»Η Γάζα θα αποκατασταθεί υπό την ηγεσία των κρατών του Κόλπου.

»Δεν θα υποκύψουμε στη διεθνή πίεση», είπε ο Νετανιάχου στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής το Channel 13 μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου έχει δημιουργήσει μια μικρή, μυστική ομάδα κορυφαίων συμμάχων και εκπροσώπων του αμυντικού χώρου για να συζητήσουν τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου θέλει το Ισραήλ να διατηρήσει απεριόριστη παρουσία ασφαλείας στη Γάζα ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για την επιβολή μιας ζώνης ασφαλείας (buffer zone) για να κρατήσουν τους κατοίκους της Γάζας μακριά από τα ισραηλινά σύνορα, ένα σχέδιο στο οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθενται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκφράσει το όραμά του για μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή που θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ισραηλινή κατοχή ή μια μείωση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν οποιοδήποτε ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα από τη Χαμάς το 2007, αλλά κυβερνά την Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα πει ότι δεν βλέπει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βιώσιμη επιλογή για να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, επικαλούμενος την έμμεση υποστήριξή της στην τρομοκρατία μέσω της εκπαίδευσης και της καταβολής επιδομάτων στους τρομοκράτες και τις οικογένειές τους.

Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Al Jazeera, ότι η κυβέρνησή του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου εναντίον των δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, ετοιμάζοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο γεγονός.

«Η διαφορά μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής είναι μόνο ότι η Χαμάς θέλει να μας καταστρέψει εδώ και τώρα, και η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να το κάνει σταδιακά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα