Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αξάτα Μέρτι: Η δισεκατομμυριούχος γυναίκα του Σούνακ έχει περισσότερα λεφτά από τον βασιλιά της Αγγλίας

Αξάτα Μέρτι: Η δισεκατομμυριούχος γυναίκα του Σούνακ έχει περισσότερα λεφτά από τον βασιλιά της Αγγλίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία ή Μπάρατ, Πλούσιοι και Διάσημοι, Ρίτσι Σούνακ,

Η Αξάτα Μέρτι και ο Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν πολύ πριν πολιτευτεί, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου σπούδαζαν και οι δύο για το μεταπτυχιακό τους στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Η Αξάτα Μέρτι, 43 ετών, κατέχει μετοχές αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Infosys, τον ινδικό τεχνολογικό γίγαντα που συνίδρυσε ο πατέρας της N.R. Narayana Murthy το 1981 και σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ B’, η οποία ανερχόταν σε περίπου 350 εκατομμύρια λίρες (420 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Sunday Times».

Οι Βρετανικές πηγές και οι εφημερίδες που τους «ξεσκόνισαν»

Νωρίτερα φέτος, ενώ ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων του έθνους ως υπουργός Οικονομικών, τα επιχειρηματικά της συμφέροντα αποτέλεσαν αντικείμενο πρωτοσέλιδων εφημερίδων και πολιτικής συζήτησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, προέκυψε ότι η εταιρεία συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε καθεστώς μη κατοίκου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να πληρώσει φόρο για τα κέρδη της εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία αποσύρθηκε αργότερα από τη Ρωσία και η κ. Μέρτι δεσμεύτηκε να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλα τα εισοδήματά της, αλλά δήλωσε τότε πως:

«Η Ινδία παραμένει η χώρα της γέννησής μου, της ιθαγένειάς μου, της κατοικίας των γονέων μου και του τόπου διαμονής μου».

Κάτι που ήταν αλήθεια καθώς ο χρόνος της μοιράζονταν μεταξύ Ινδίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.

Οι διαμάχες έχουν προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους στην Ινδία, όπου η οικογένεια είναι γνωστή για την προώθηση ενός λιτού τρόπου ζωής.

«Υπάρχει τόση απλότητα στον τρόπο που συμπεριφέρονται και στον τρόπο που ζουν, αυτό είναι στο DNA τους», δήλωσε ο Σουχέλ Σεθ, Ινδός ειδικός μάρκετινγκ που γνωρίζει την οικογένεια.

Η Αξάτα Σούνακ παρά τα χρήματά της φέρεται να έχει μεγαλώσει με αρχές ταπεινοφροσύνης και μακριά από την επίδειξη πλούτου.

Οικογένεια αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων

Το 1981, ένα χρόνο μετά τη γέννηση της μοναχοκόρης του, ο μηχανικός λογισμικού Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μέρτι (Ο ίδιος το γράφει και το προφέρει Μέρθι) ξεκίνησε μια εταιρεία πληροφορικής, χρησιμοποιώντας 250 δολάρια που δανείστηκε από τη σύζυγό του.

Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, καθώς η πληροφορική και το διαδίκτυο άλλαξαν τον κόσμο, η εταιρεία μετατράπηκε σε έναν γίγαντα εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing). Αυτό που ονομάζουμε κοινώς ως υπεργολαβίες.

Σήμερα, περισσότεροι από 300.000 υπάλληλοι εργάζονται σε περίπου 50 χώρες.

Έχει κερδίσει προσοδοφόρα συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής σε εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οικονομικά σκάνδαλα και ανατροφή των παιδιών

Το 2013, η εταιρεία κατέβαλε 34 εκατ. δολάρια (21 εκατ. λίρες) για να διευθετήσει μια αστική αγωγή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με ισχυρισμούς ότι έκανε κατάχρηση θεωρήσεων.

Η Infosys δήλωσε τότε ότι οι ισχυρισμοί για συστηματική απάτη με τις βίζες ήταν «αναληθείς και είναι ισχυρισμοί που παραμένουν αναπόδεικτοι».

Το 2019, συμφώνησε σε διακανονισμό 800.000 δολαρίων με τον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνιας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι 500 υπάλληλοι είχαν λάθος βίζες. Η Infosys αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Η επιτυχία της εταιρείας έχει καταστήσει τον κ. Μέρτι έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε μια χώρα όπου εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Αλλά έχει προσπαθήσει να μην είναι μέρος μιας κακομαθημένης ελίτ, λένε οι υποστηρικτές του.

«Είναι ο εταιρικός Μαχάτμα Γκάντι της Ινδίας», δήλωσε ο Σέθ.

«Δεν τον συγκινούν οι παγίδες του νεοπλουτισμού».

Ο 76χρονος είναι πλέον συνταξιούχος, αλλά ακόμη και όταν ηγείτο μιας πολυεθνικής εταιρείας, έχει πει ότι έβαλε στόχο να καθαρίζει μόνος του την τουαλέτα του.

Ήταν μια συνήθεια που έμαθε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αντίθετος με το ινδικό σύστημα των καστών, στο οποίο «η λεγόμενη κατώτερη τάξη… είναι ένα σύνολο ανθρώπων που καθαρίζουν τουαλέτες», δήλωσε στο BBC το 2011.

Συνέχισε την πρακτική αυτή για να δώσει το παράδειγμα στους απογόνους του, είπε.

Όταν ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να πολιτευτεί, η Αξάτα ήταν ήδη έτοιμη να τον υποστηρίξει.

Η γνωριμία με τον Σούνακ

Η σχέση της με τον κ. Σούνακ ξεκίνησε στη μεγάλη πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Το ζευγάρι αποφοίτησε πριν από 16 χρόνια, αλλά διατήρησε μια σχέση με το Στάνφορντ, χρηματοδοτώντας μια υποτροφία για κοινωνικούς επιχειρηματίες και διατηρώντας επαφή με το προσωπικό του πανεπιστημίου.

«Είναι οι ίδιοι δύο υπέροχοι άνθρωποι που ήταν και ως φοιτητές – ανοιχτοί και ευγενικοί και ταπεινοί και αξιοσημείωτα αυτοπεριοριζόμενοι», δήλωσε ο Ντέρικ Μπόλτον, ο οποίος ήταν βοηθός πρύτανη των εισαγωγών κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Στάνφορντ.

Το 2009 παντρεύτηκαν σε μια τελετή στην πόλη καταγωγής της νύφης, το Μπανγκαλόρ, ενώ αργότερα διοργάνωσαν γαμήλιο πάρτι στη Νέα Υόρκη.

«Θυμάμαι την Αξάτα να γλιστράει μέσα στο δωμάτιο και πόσο απίστευτα όμορφη ήταν», δήλωσε ο κ. Μπόλτον, ο οποίος συμμετείχε στον εορτασμό στις ΗΠΑ.

«Υπήρχαν πολλοί πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι στο δωμάτιο, και εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους και η Αξάτα βρήκε ακόμα χρόνο να περάσει να με χαιρετήσει και να μου πει πόσο χαρούμενη ήταν που τα κατάφερα» δήλωσε.

Η αποφοίτηση και ο γάμος τους

Στα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ζευγάρι δημιούργησε μια ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου εξακολουθούν να έχουν ένα ρετιρέ διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό.

Για δύο χρόνια, εργάστηκε για την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Tendris, αλλά παραιτήθηκε το 2009 για να ξεκινήσει μια εταιρεία μόδας, με το όνομα Akshata Designs.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας ισόβιας αγάπης για τη μόδα, η οποία είχε μπερδέψει τη μητέρα της, «μηχανικό χωρίς λογική», δήλωσε η κ. Μέρτι στη Vogue India το 2011.

Στον ιστότοπο της εταιρείας αναφερόταν ότι στόχος της ήταν να παρέχει μια «βιώσιμη πηγή εισοδήματος» για γυναίκες καλλιτέχνες και χειροτέχνες στην αγροτική Ινδία.

Ωστόσο, ο Guardian ανέφερε ότι η επιχείρηση κατέρρευσε μέσα σε τρία χρόνια.

Περίπου εκείνη την εποχή, η κ. Μέρτι και ο κ. Σούνακ ίδρυσαν ένα παρακλάδι του επενδυτικού ταμείου της οικογένειάς της, το Catamaran Ventures, με έδρα το Λονδίνο.

Κατά την ημέρα μνήμης των πεσόντων στου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πολιτική καριέρα και οι αιχμές

Μέσα σε δύο χρόνια, ο κ. Σούνακ εξελέγη βουλευτής του Ρίτσμοντ στο βόρειο Γιορκσάιρ , έχοντας μεταβιβάσει το μερίδιο του στην εταιρεία στη σύζυγό του τις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία του Μαΐου 2015.

Πρόκειται για μια σταθερή έδρα των Συντηρητικών, την οποία κατείχε ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Κάγκ.

Αγόρασαν μια διατηρητέα αρχοντική κατοικία στο χωριό Κίρμπι Σίγκστον, κοντά στο Νόρθάλερτον, η οποία πωλήθηκε για 1,5 εκατ. λίρες το 2015.

Το ζευγάρι έχει διοργανώσει βραδιές συγκέντρωσης χρημάτων από το Συντηρητικό Κόμμα με καναπεδάκια που σερβίρονταν δίπλα στη λίμνη του κτήματος.

Είναι ένα από τα τέσσερα ακίνητα που πιστεύεται ότι έχουν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού τεσσάρων υπνοδωματίων στο Λονδίνο, όπου το ζευγάρι έχει ζήσει με τις δύο κόρες του.

Σχετικά άρθρα