Τα παιδιά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αποτελούν μελλοντική απειλή για τον κόσμο γενικά και για τη βορειοανατολική Συρία ειδικότερα.
Τα προσφυγικά στρατόπεδα -όπου κρατούνται με τις μητέρες τους- θεωρούνται ευνοϊκά περιβάλλοντα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αντίποινα, γεγονός που τονίζει την ανάγκη δημιουργίας κέντρων αποκατάστασης στην περιοχή ή τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους.
Η Ζάνα Ομάρ, δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας με έδρα την συροκουρδική πόλη Καμισλί, τονίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας περισσότερων κέντρων αποκατάστασης στη βορειοανατολική Συρία, συμβατά με τον αριθμό των παιδιών σε καταυλισμούς όπως στον Χολ και στον Ροτζ, επειδή τα δύο κέντρα αποκατάστασης –Χούρι και Ορκές– δεν επαρκούν.
Το κέντρο Χούρι, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην πόλη Τελ Μαρούφ, νοτιοανατολικά της πόλης Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, είναι το πρώτο κέντρο που έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση των παιδιών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και την επανένταξη τους στην κοινωνία.
Το κέντρο φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 12-18 ετών.
Εν τω μεταξύ, το κέντρο του Ορκές, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καμισλί, άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του περασμένου έτους.
Φιλοξενεί πάνω από 50 παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα με αλλοδαπές μητέρες.
Εξτρεμιστικοί στόχοι
Η Ομάρ τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν κέντρα για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση των παιδιών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
«Οι γυναίκες του ISIS έχουν υιοθετήσει μια εξτρεμιστική ιδεολογία και έχουν κάνει όλες τις προσπάθειες για να τη μεταδώσουν στα παιδιά τους», είπε.
«Κάθε μέρα που περνά χωρίς να αποκατασταθούν αυτά τα παιδιά, αυξάνεται η πιθανότητα αυτά τα παιδιά να γίνουν τζιχαντιστές στο μέλλον.
»Μπορεί να πολεμήσουν για ιδεολογικούς στόχους, για να μην αναφέρουμε την επιθυμία να εκδικηθούν τους πατεράδες τους, κάτι που θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό και τη βαρβαρότητά τους», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες επικαλούνται πολλές ανησυχίες που τις εμποδίζουν να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους από τους καταυλισμούς Χολ και Ροτζ στη βορειοανατολική Συρία, κυρίως για λόγους ασφαλείας, πολιτικούς και νομικούς.
Ορισμένοι λόγοι σχετίζονται με την αντίληψή τους για αυτό το ζήτημα, αν και οι διεθνείς συμφωνίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζουν ότι τα κράτη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους.
Ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει την πολιτική του διαχωρισμού των παιδιών από τις μητέρες τους μέσα στους καταυλισμούς ή ακόμη και κατά τον επαναπατρισμό στις χώρες καταγωγής τους.
Ωστόσο, διεθνείς συμφωνίες απαγορεύουν αυτή την πράξη, όπως περιγράφεται στο άρθρο 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το άρθρο αναφέρει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χωρίζονται από τους γονείς τους παρά τη θέλησή τους, εκτός εάν οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν ότι αυτός ο χωρισμός είναι απαραίτητος για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.
Προληπτικό μέτρο
Ο Χαλέντ Ιμπραήμ, αξιωματούχος στο Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), δήλωσε στην ιστοσελίδα North Press ότι η AANES μετέφερε ορισμένα παιδιά σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης ως προληπτικό μέτρο για να τα απομακρύνει από το εξτρεμιστικό και επικίνδυνο περιβάλλον στα στρατόπεδα/καταυλισμούς.
Ωστόσο, τα κέντρα αυτά δεν εκπληρώνουν τον επιθυμητό σκοπό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και εμπειρίας.
Απαιτούν εξειδικευμένα μακροπρόθεσμα προγράμματα και στρατηγικά σχέδια για την αποκατάσταση τόσο των γυναικών όσο και των παιδιών, πρόσθεσε.
Η αποκατάσταση είναι μια εξαιρετικά προκλητική και πραγματικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία έχει εξαντλήσει τους πόρους της AANES όσον αφορά την ασφάλεια, τη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Ibrahim.
Η AANES έχει παρουσιάσει πολυάριθμα έργα για να βρει αποτελεσματικές, σαφείς και θεμελιώδεις λύσεις στο ζήτημα των παιδιών και των γυναικών σε καταυλισμούς.
Αναζητά συνεχώς λύσεις για τη φάση μετά το ISIS, η οποία θεωρείται εξίσου σημαντική με την στρατιωτική καταπολέμηση της ομάδας, είπε ο Ιμπραήμ.
Όπως ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ιδρύθηκε για να πολεμήσει στρατιωτικά το ISIS, ένας διεθνής και περιφερειακός συνασπισμός μπορεί να δημιουργηθεί σε πολιτικό ή ανθρωπιστικό επίπεδο για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για αυτό το ευαίσθητο και επικίνδυνο ζήτημα, επεσήμανε.