Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν με ντρόουν δύο Τούρκους τζιχαντιστές στον Λίβανο

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν με ντρόουν δύο Τούρκους τζιχαντιστές στον Λίβανο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τούρκοι, Χαμάς, Χεζμπολάχ,

Μια επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε στόχο έναν διοικητή της παλαιστινιακής τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαμάς στα σύνορα του Λιβάνου σκότωσε επίσης δύο Τούρκους τζιχαντιστές που είχαν πάει εθελοντικά στον Λίβανο για να πολεμήσουν ενάντια στον ισραηλινό στρατό, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Eye.

Την Τρίτη 21/11 ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ένα όχημα κοντά στην πόλη Σουρ του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας τον Χαλίλ Χαμίντ Χαραζί, διοικητή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Ιζ αντ-Ντιν αλ-Κασσάμ (Τάγματα του μάρτυρα Ιζαντιν αλ-Κασσάμ), και δύο ακόμη ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Χαμάς και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Το Middle East Eye επιβεβαίωσε μέσω πηγών και συγγενών ότι οι δύο άνδες που σκοτώθηκαν μαζί με τον Χαραζί ήταν Τούρκοι πολίτες, ο Μπιλάλ Σεϊφουλά Οζτούρκ (Bilal Seyfullah Öztürk) και ο Γιακούμπ Ερντάλ (Yakub Erdal).

Δύο πηγές με επιρροή στους σαλαφιστικούς κύκλους της Τουρκίας ανέφεραν ότι και οι δύο άνδρες είχαν δεσμούς με την κοινότητα.

Ο Αμπντουλά Οζτούρκ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπιλάλ Οζτούρκ, είπε στο Middle East Eye ότι ο αδελφός του ονειρευόταν από καιρό να πάει στον Λίβανο για να πολεμήσει ενάντια στο Ισραήλ και να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους.

«Μου είπε ότι θα πήγαινε αντί για μένα γιατί είχα πάρα πολλά προβλήματα υγείας για να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι», είπε στο Middle East Eye.

Πρόσθεσε ότι ο αδελφός του ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στον Λίβανο το Σάββατο και έφτασε στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ την Κυριακή.

Ο Αμπντουλά πρόσθεσε ότι οι Ταξιαρχίες Κασσάμ ενημέρωσαν την οικογένειά του για τον θάνατο του αδελφού του και είπαν ότι το Ισραήλ έπληξε το αυτοκίνητο τρεις φορές και ότι όλοι οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν.

«Θα ταφεί κοντά στο μέρος όπου πέθανε, σύμφωνα με την ισλαμική πρακτική, αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως η λήψη δείγματος DNA», είπε.

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια σχεδίαζε να πάει στον Λίβανο για να παραστεί στην κηδεία, αλλά ένιωσε να απειλείται από τον ισραηλινό στρατό.

Μια πηγή με επιρροή στους κύκλους των σαλαφιστών είπε ότι ο Μπιλάλ Οζτούρκ ήταν γιος ενός λόγιου σαλαφιστή στην Κωνσταντινούπολη, γνωστού ως Ομέρ Χότζα (Ömer Hodja).

Ο αδελφός του Μπιλάλ, Αμπντουλά, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπιλάλ Οζτούρκ είχε επίσης πολεμήσει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά το Middle East Eye δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.

Ο πατέρας του Μπιλάλ, Ομέρ Οζτούρκ (Ομέρ Χότζα), είπε στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haksöz Haber ότι είναι υπερήφανος για τον γιο του.

«Η μητέρα του και εγώ μεγαλώσαμε τα παιδιά μας για αυτές τις μέρες», είπε.

«Επίσης έκανα τζιχάντ εναντίον των εχθρών του Ισλάμ στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία για χρόνια.

»Ό,τι δεν μου παραχωρήθηκεμ [σ.σ. ο μαρτυρικός θάνατος], παραχωρήθηκε στον Σεϊφουλάχ μου.

»Ας ελπίσουμε ότι θα μας δοθεί το μαρτύριο.

»Στο σπίτι μου, ως οικογένεια, δεχόμαστε συγχαρητήρια, όχι συλλυπητήρια».

Δύο πηγές σαλαφιστών είπαν στο Middle East Eye ότι ο Ερντάλ, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε στην επίθεση, φυλακίστηκε για λίγο για δραστηριότητες στον πόλεμο της Συρίας και αφέθηκε ελεύθερος το 2023. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, παραμένουν ασαφείς.

Πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντάλ επηρεάστηκε από το κύριο σαλαφιστικό κίνημα και επίσης από Κούρδους και ότι είχε σχέσεις με κουρδικές κοινότητες.

Ισραηλινός πληροφοριοδότης

Λιβανικές πηγές είπαν στο Middle East Eye ότι η επίθεση του ισραηλινού ντρόουν έγινε λόγω ενός τοπικού πληροφοριοδότη που εργαζόταν για το Ισραήλ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το άτομο που παρείχε στους Ισραηλινούς συντεταγμένες οχημάτων είχε συλληφθεί από τις Ταξιαρχίες Κασσάμ.

Οι Ταξιαρχίες Κασσάμ στον Λίβανο δεν έχουν κάνει δήλωση σχετικά με τους ισχυρισμούς και δεν απάντησαν στα αιτήματα της Middle East Eye για σχολιασμό.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς, συνεχίζονται συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Συνολικά εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο την Τρίτη, μεταξύ των οποίων οι Οζτούρκ και Ερντάλ, καθώς και δύο δημοσιογράφοι, δύο άμαχοι και πέντε μέλη της Χαμάς.

Οι επιθέσεις στο Ισραήλ από τον Λίβανο έχουν οργανωθεί κυρίως από το λιβανέζικο ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο έχει χάσει 85 μαχητές του.

Σχετικά άρθρα