Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέος πόλεμος στη Συρία: Οι φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί θέλουν να νικήσουν τις SDF και να διώξουν τις ΗΠΑ

Νέος πόλεμος στη Συρία: Οι φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί θέλουν να νικήσουν τις SDF και να διώξουν τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Κίνημα των Γιων της Τζαζίρα και του Ευφράτη, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),

Ο πόλεμος στη Γάζα και οι επακόλουθες συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία δεν θα αναγκάσουν τον αμερικανικό στρατό να αποσυρθεί από τη Συρία, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Χάγιεκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Ο Χάγιεκ είπε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press ότι αυτές οι επιθέσεις θα εδραιώσουν μόνο τα ερείσματα των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιεσδήποτε επιθέσεις για να εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει έλεγχο στη Συρία μέσω των πολιτοφυλακών του.

Η Μέση Ανατολή βιώνει εντάσεις ασφαλείας μετά την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθρά Θάλασσα έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα.

Το Πεντάγωνο έχει αποδώσει αυτές τις επιθέσεις σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Χάγιεκ προειδοποίησε ότι εάν το Κίνημα των Γιων της Τζαζίρα και του Ευφράτη, μια τοπική πολιτοφυλακή στη Ντέιρ αλ Ζουρ της Συρίας που μάχεται ενάντια στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), εξελιχθεί σε μια εξέχουσα ιρανική πολιτοφυλακή, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα σύγκρουσης και κλιμάκωσης στη Συρία.

Στα τέλη Αυγούστου, περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, αντιμετώπισαν επιθέσεις από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τη συριακή κυβέρνηση και το Ιράν.

Πριν από αυτά τα περιστατικά, εμφανίστηκαν έγγραφα που υποδεικνύουν ένα σχέδιο συνεργασίας που περιλάμβανε το Ιράν, τη Ρωσία και τη Συρία με στόχο την εκδίωξη των ΗΠΑ από τη Συρία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία αναπτύσσονται σε πολλές βάσεις στα ανατολικά της Συρίας και στη βάση Αλ Τανφ στο νότο ως μέρος της αποστολής για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Πολέμησαν στο πλευρό των SDF για χρόνια και μαζί τερμάτισαν τη βασιλεία του ISIS στη Συρία.

Το Κίνημα των Γιων της Τζαζίρα και του Ευφράτη εμφανίστηκε αμέσως μετά τα γεγονότα στο Ντέιρ αλ Ζουρ.

Επικεφαλής του είναι ο Ιμπραήμ αλ Χεφλ, μια εξέχουσα προσωπικότητα από τη φυλή Αλ Ουκαϊντάτ που κέρδισε την αναγνώριση μέσω της κινητοποίησης των ντόπιων και της υπεράσπισης για τη μάχη κατά των SDF.

Σε προηγούμενη δήλωση τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών της Συρίας, Φαϊσάλ Μακντάντ, εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό το κίνημα και είπε ότι είναι ένα κίνημα που στοχεύει στην καταπολέμηση των SDF και των «δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ».

Ο Χάγιεκ επεσήμανε ότι το Ιράν έχει σημαντική φιλοδοξία να επεκτείνει την επιρροή του στη Συρία μέσω σουνιτικών πολιτοφυλακών και ένοπλων ομάδων, όχι μόνο σιιτών, που μπορούν να πολεμήσουν και να εργαστούν υπέρ του Ιράν.

Αυτό οδήγησε στο σχηματισμό αυτού που είναι γνωστό ως οι Γιοι του Κινήματος της Τζαζίρα και του Ευφράτη.

Ο Χάγιεκ δήλωσε περαιτέρω ότι από το 2017, υπήρξε σύγκλιση προσπαθειών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και διαφόρων ένοπλων ομάδων στην ανατολική Συρία με την υποστήριξη του Ιράν για την καταπολέμηση των SDF και τη στόχευση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σημείωσε ότι έχουν επίσης επιδιώξει ενεργά να υποδαυλίσουν περιφερειακά και εθνικιστικά αισθήματα στην περιοχή, ειδικά κατά των ΗΠΑ.

Ο Χάγιεκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες ασφαλείας και οι πολιτικές συνθήκες στη Συρία είναι ανησυχητικές, ιδιαίτερα εάν κλιμακωθούν οι απειλές από το Ιράν και των πολιτοφυλακών του κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως αποδείχθηκε κατά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα.

Σχετικά άρθρα