Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λευκός Οίκος: Η «Βάγκνερ» θα δώσει αντιαεροπορικά είτε στη Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν

Λευκός Οίκος: Η «Βάγκνερ» θα δώσει αντιαεροπορικά είτε στη Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιδιωτικός Στρατός Βάγκνερ, Ιράν, Λευκός Οίκος, Λίβανος, Ρωσία, Τζον Κίρμπι, Χεζμπολάχ,

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε την Τρίτη 21/11 ότι η ρωσική παραστρατιωτική δύναμη Βάγκνερ, ετοιμάζεται να παράσχει ένα αντιαεροπορικό σύστημα είτε στη λιβανική Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν σε μια «άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους δήλωσε:

«Οι πληροφορίες μας υποδηλώνουν ότι η Βάγκνερ, υπό την καθοδήγηση της ρωσικής κυβέρνησης, προχώρησε σε ρυθμίσεις για την παροχή ικανότητας αεράμυνας είτε στη Χεζμπολάχ είτε στο Ιράν».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλέστηκε η Wall Street Journal νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βάγκνερ φέρεται να σχεδιάζει να παράσχει το Pantsir-S1, ένα ρωσικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο και πυραυλικό σύστημα γνωστό ως SA-22 από το ΝΑΤΟ, στη λιβανική Χεζμπολάχ.

Ο Κίρμπι τόνισε περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν αντιτρομοκρατικές κυρώσεις εναντίον Ρώσων πολιτών ή οντοτήτων που εμπλέκονται σε τέτοιες αποσταθεροποιητικές μεταφορές όπλων.

Αποκάλυψε επίσης ότι το Ιράν «εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει τώρα στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα αυτής της υποστήριξης».

Η παραστρατιωτική Βάγκνερ έχει αναδειχθεί ως σημαντική δύναμη στις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας την τελευταία δεκαετία.

Αρχικά λειτουργούσε στη σκιά, αλλά κέρδισε εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και της κρίσης του Euromaidan στην Ουκρανία.

Με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, μια εξέχουσα προσωπικότητα από τον εγκληματικό υπόκοσμο της Ρωσίας με δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο, η Βάγκνερ έχει μετατραπεί σε μια εμπορική παραστρατιωτική επωνυμία.

Ο εν λόγω παραστρατιωτικός στρατός πιστεύεται ότι εισήλθε στη Συρία στα μέσα του 2015, λίγο μετά την επίσημη παρέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύγκρουση για να υποστηρίξει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η αρχική ανάπτυξη της Βάγκνερ ήταν πιθανόν ως απάντηση στην κλιμακούμενη σύγκρουση και την ανάγκη για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη για τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Βάγκνερ συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες και στρατιωτικές επιχειρήσεις μαζί με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Τσοϊγκού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, η οποία χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό βήμα για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων.

Και οι δύο χώρες υπόκεινται σε διεθνείς εμπορικές κυρώσεις και έχουν καλλιεργήσει στενές σχέσεις σε διάφορους τομείς.

Σχετικά άρθρα