Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει Θεσσαλονίκη και Μοσούλη – Ο «Όρκος του Έθνους» και οι ανιστόρητοι τζιτζιφιόγκοι της Αθήνας

Ο Ερντογάν θέλει Θεσσαλονίκη και Μοσούλη – Ο «Όρκος του Έθνους» και οι ανιστόρητοι τζιτζιφιόγκοι της Αθήνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Θεσσαλονίκη, Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ιράκ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λωρίδα της Γάζας, Μακεδονία, Μοσούλη, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκικός Εθνικός Όρκος - Όρκος του Έθνους,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε ότι Μοσούλη και Θεσσαλονίκη είναι δύο πόλεις του νεο-οθωμανισμού. Στην πραγματικότητα οι δύο αυτές πόλεις θεωρούνται από τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό «τουρκικά εδάφη» και περιλαμβάνονται στα σύνορα που διεκδικεί ο τουρκικός «Όρκος του Έθνους». Το Tribune προειδοποιεί εδώ και χρόνια για την απειλή από τον «Όρκο του Έθνους» – Διαβάστε ΕΔΩ τα ΠΑΝΤΑ.

Ο τουρκικός εθνικός όρκος (Mîsâk-ı Millî ή Millî Misak) είναι διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920, με αναφορά τις αποφάσεις της συνελεύσεων των Τούρκων εθνικιστών στο Ερζερούμ και στη Σεβάστεια.

O όρκος έθεσε τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στη βάση των πρόσφατων συνόρων της, ηττημένης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, «τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλης».

Ειδικά όσον αφορά τα αραβικά εδάφη, ο Όρκος αρχικά είχε θεωρηθεί ότι κατά βάση τα απεμπολούσε, η σύγχρονη όμως έρευνα έδειξε ότι αυτό κάθε άλλο παρά ίσχυε.

Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 αναιρεί τον τουρκικό εθνικό όρκο, ωστόσο η σύγχρονή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να τον αναβιώνει μαζί με τον τουρκικό εθνικισμό.

Τα εδάφη της «μεγάλης Τουρκίας» σύμφωνα με τον «Όρκο του Έθνους».

Με συνέπεια υλοποιεί τον «Όρκο του Έθνους»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνέπεια υλοποιεί τον «Όρκο του Έθνους» (Mîsâk-ı Millî), δηλαδή τη διακήρυξη που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις 28 Ιανουαρίου 1920, που έθετε τα ελάχιστα αποδεκτά σύνορα μιας μελλοντικής τουρκικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αυτόν, τουρκικά εδάφη πρέπει να είναι ολόκληρη η Θράκη, δηλαδή, εκτός από την ανατολική, η δυτική που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα και η βόρεια που ανήκει στη Βουλγαρία, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η περιοχή της Αντιόχειας (σημερινό Χατάι της Τουρκίας), τα βόρεια εδάφη των σημερινών συριακών επαρχιών Χαλεπιού, Ράκκα και Χασάκα, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν, ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, δηλαδή το ιρακινό Κουρδιστάν, η Μοσούλη και το Κιρκούκ, μέρος από την ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, ο σημερινός αζέρικος θύλακα του Νακχιβάν στα νότια της Αρμενίας και η Αζαρία (Κολχίδα) της σημερινής Γεωργίας.

Το 2016 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να αμφισβητεί με δημόσιες δηλώσεις τη Συνθήκη της Λωζάνης («επικαιροποίηση») του 1923 αναφερόμενος και στον «Όρκο του Έθνους».

Τον Μάρτιο του 2017 το «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών “Νέα Τουρκία”», εξέδωσε έναν ογκώδη τόμο 1450 σελίδων αφιερωμένο στον «Misak-ı Millî».

Ο Τούρκος πρόεδρος προλόγισε την έκδοση με ένα κείμενο που χαρακτηρίστηκε ως το «μανιφέστο» του.

Σε αυτό ο Ερντογάν απροκάλυπτα έγραψε:

«Η Βουλή των Οθωμανών κήρυξε το Misak-ı Millî, δηλαδή τη διεκδίκηση των ελάχιστων εδαφών που θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε.

»Η Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πλήρως το εθνικό σύμφωνο που πρόσθετε στα σύνορα μας τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμ, την Κύπρο και μερικά Νησιά. (…)

»Αρνούμαστε να φυλακίσουμε το έθνος μας με το ένδοξο παρελθόν, στην στείρα ιστορική περίοδο που δεν συμπληρώνει ούτε εκατό χρόνια.

»Μπορείτε να αντιληφθείτε το ενδιαφέρον και την ανάμειξη μας στα τεκταινόμενα στη Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, ατενίζοντας το ιστορικό παρελθόν μας.

»Η Ιστορία θα δώσει την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που λένε “τι δουλειά έχει η Τουρκία σε αυτά τα μέρη;”.

»Είναι ολοφάνερο: Δεν έληξε ακόμα ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

»Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μας. (…) Πρωταρχικός όρος του αγώνα μας είναι να μην ξεχαστεί το Misak-ı Millî”».

Ανιστόρητοι τζιτζιφιόγκοι εκσυγχρονιστές

Αυτά όφειλαν να τα γνωρίζουν οι ανιστόρητοι φιλογερμανοί «εκσυγχρονιστές» του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. Και οφείλουν να θυμούνται καλά όλοι αυτοί ότι, δεν θα κυβερνάνε για πάντα και θα δώσουν λόγο.

Τι είπε ξανά ο Ερντογάν

Σφοδρό «κατηγορώ» κατά του Ισραήλ από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου ενώπιον του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, δεν δίστασε να δηλώσει πως η Τουρκία θα μιλάει ελεύθερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, σημειώνοντας πως δεν έχει κανένα χρέος απέναντι στο Ισραήλ και αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα, ο Ερντογάν, αυτή τη φορά, είπε ότι το αίσθημα ντροπής για το Ολοκαύτωμα έχει κυριεύσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, γι’ αυτό και υποστηρίζουν το Ισραήλ.

«Φρικαλεότητες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου»

«Στηρίζουμε τον λαό της Γάζας, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από τις ανήθικες και κατάπτυστες επιθέσεις του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στην Αίγυπτο 11 αεροπλάνα με προμήθειες και ένα πολιτικό πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας για να παραδοθούν στους κατοίκους της Γάζας.

Όπως είπε, στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου, «επιδεικνύεται μια πλήρης θηριωδία, μια σκληρότητα που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που συνέβη στην κατοχή των Σταυροφόρων πριν από χίλια χρόνια, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η ντροπή του Ολοκαυτώματος έχει αιχμαλωτίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες»

Λέγοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται σε «κατάσταση παραφροσύνης» και καυχιέται ότι σφαγιάζει στρατιωτικούς και ένοπλους πολίτες και έγκυες γυναίκες με τα αγέννητα μωρά τους, ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε πως «ο Νετανιάχου προσπαθεί να ανακτήσει τη φήμη του, την οποία έχει χάσει εντελώς στα μάτια του ισραηλινού λαού, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, σχολεία και χώρους λατρείας.

»Ειδικά τα νοσοκομεία έχουν γίνει το σύμβολο της ισραηλινής θηριωδίας.

»Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα είτε καταστράφηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές, είτε κατέστησαν άχρηστα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων».

«Όλοι παρακολουθήσαμε τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στα νοσοκομεία Al-Ehli Baptist και Shifa, τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα.

»Ήταν κατανοητό ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για τα νοσοκομεία αυτά ήταν εντελώς ανόητοι, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος παρακολουθούσε σιωπηλά τις επιθέσεις του Ισραήλ στα νοσοκομεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ντροπή του Ολοκαυτώματος έχει αιχμαλωτίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες»

Κρατώντας για τον εαυτό του και την Τουρκία τον ρόλο του ειρηνοποιού, αλλά και του «φιλεύσπαχνου», όπως είπε στην ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «ενώ εμείς, ως Τουρκία, κινητοποιούμαστε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Γάζα, παρακολουθούμε με αγανάκτηση την ασυνειδησία των δυτικών χωρών.

»Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σφαγιάζουν καθημερινά αθώους – γυναίκες, παιδιά, δημοσιογράφους, γιατρούς, ηλικιωμένους και πολίτες – αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από καμία χώρα, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική».

«Με εξαίρεση μία ή δύο χώρες που έχουν συνείδηση, όπως η Ισπανία», υποστήριξε, «τα δυτικά ιδρύματα και οι οργανισμοί έχουν κλείσει εντελώς τα αυτιά τους στις κραυγές που ακούγονται από τη Γάζα.

»Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ατολμία, ή μάλλον δειλία, που διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «η ντροπή του Ολοκαυτώματος έχει σχεδόν αιχμαλωτίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

»Όχι μόνο οι ηγέτες, αλλά και οι δυτικοί διανοούμενοι, τα μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν να ξεπλύνουν το Ισραήλ.

»Και η ισραηλινή ηγεσία χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα ως ασπίδα για τις γενοκτονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων».

«Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μοσούλης»

Μιλώντας για μία ακόμη φορά για τα σύνορα της… καρδιάς του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «τα πολιτικά και πολιτιστικά σύνορα της Τουρκίας δεν ξεκινούν από τα επίσημα σύνορά της, αλλά από μια πολύ ευρύτερη γραμμή από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας». [Έχει ξαναπεί τέτοιες παλαβομάρες – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ].

Επιπλέον, σημείωσε πως «αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα σήμερα, δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον εισβάλλοντα φανατισμό που ονομάζεται “γη της επαγγελίας” από το να φτάσει αύριο στα δικά μας εδάφη.

»Για το λόγο αυτό, λέμε: Κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα στις τέσσερις γωνιές μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μας αφορά άμεσα».

«Ο χρόνος θα αποδείξει πόσο μεγάλο λάθος έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους»

«Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας είναι η ίδια με τη θέση της Γάζας στις καρδιές μας.

»Ακριβώς όπως δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Βοσνίας και Χαλεπίου, Τρίπολης και Βαλχ, Θεσσαλονίκης και Μοσούλης, βλέπουμε τις αρχαίες πόλεις μας και την Ιερουσαλήμ ως το ίδιο», προσέθεσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας έτσι ότι παραμένει πιστός στον τουρκικό «Όρκο του Έθνους».

«Ο χρόνος θα δείξει το λάθος της ΕΕ», είπε για τα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα κατεχόμενα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και λέγοντας ότι «ήταν ιστορικό βήμα για την ΤΔΚΒ’ να γίνει μέλος παρατηρητής του οργανισμού με το συνταγματικό της όνομα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Άγκυρα με βήματα σε κάθε τομέα διασφαλίζει ότι οι δεσμοί με τα κατεχόμενα ενισχύονται περαιτέρω, ενώ υπενθύμισε το άνοιγμα του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου Ερτζάν.

«Θα πετύχουμε περισσότερα. Ο χρόνος θα αποδείξει πόσο μεγάλο λάθος έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους, ενεργώντας αντίθετα με τις υποσχέσεις της.

»Παρά τις αδικίες που έχουμε υποστεί, διατηρούμε τη θέλησή μας για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

»Πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς αυτό περνά μέσα από την επιβεβαίωση της ισότιμης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα