Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κινεζικό πολεμικό πλοίο «έπληξε» με παλμούς σόναρ Αυστραλούς βατραχάνθρωπους (δύτες)

Κινεζικό πολεμικό πλοίο «έπληξε» με παλμούς σόναρ Αυστραλούς βατραχάνθρωπους (δύτες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας, Ειρηνικός Ωκεανός, Ιαπωνία, Κίνα, Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό,

Επεισόδιο σε διεθνή ύδατα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα ανοικτά της Ιαπωνίας, με δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας να τραυματίζονται ελαφρά μετά την έκθεσή τους σε παλμούς σόναρ από κινεζικό πολεμικό πλοίο (αντιτορπιλικό), το οποίο βλέπετε στη φωτογραφία.

Συγκεκριμένα, η αυστραλιανή φρεγάτα HMAS Toowoomba επιχειρούσε στη συγκεκριμένη περιοχή για την υποστήριξη μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων, όταν σημειώθηκε το περιστατικό την Τρίτη.

Οι δύτες του αυστραλιανού Ναυτικού εργάζονταν για να απομακρύνουν τα δίχτυα ψαράδων από τις προπέλες της αυστραλιανής φρεγάτας, όταν το κινεζικό πολεμικό πλοίο άρχισε να λειτουργεί το σόναρ που είναι τοποθετημένο στο κύτος του.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, η φρεγάτα είχε φροντίσει να απευθύνει πολλαπλές προειδοποιήσεις στα σκάφη της περιοχής ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη καταδυτικές επιχειρήσεις.

Η αυστραλιανή φρεγάτα

«Παρά την αναγνώριση των επικοινωνιών του Toowoomba, το κινεζικό σκάφος πλησίασε σε πιο κοντινή απόσταση», δήλωσε.

«Αμέσως μετά, διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε το σόναρ που ήταν τοποθετημένο στο κύτος του, κατά τρόπο που αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν από το νερό».

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι δύτες υπέστησαν τραυματισμούς στα αυτιά τους, πιθανότατα λόγω των παλμών του σόναρ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της στην κινεζική κυβέρνηση, με τον Ρίτσαρντ Μαρλς να χαρακτηρίζει το περιστατικό σαν μια «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική αλληλεπίδραση» και να προσθέτει πως τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας εκτελούν δραστηριότητες θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή «εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το περιστατικό συνέβη λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Άντονι Αλμπανέζε στο Πεκίνο, στην πρώτη Αυστραλού πρωθυπυοργού στην κινεζική πρωτεύουσα εδώ και επτά χρόνια.

Όπως γράφει για το συμβάν και ο Guardian, «δύτες του Αυστραλιανού ναυτικού τραυματίστηκαν μετά από μια “ανασφαλή και αντιεπαγγελματική” σύγκρουση με κινεζικό πολεμικό πλοίο.

»Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, το Σάββατο [18/11] είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση εξέφρασε “σοβαρές ανησυχίες” σε Κινέζους αξιωματούχους» μετά το επικίνδυνο συμβάν με αντιτορπιλικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-Ναυτικού την Τρίτη 15/11.

Ενώ εξελισσόταν η κατάδυση των Αυστραλών δυτών για να καθαρίσουν τις προπέλες από τα δίχτυα, το κινεζικό αντιτορπιλικό PLA-N DDG-139 πλησίασε την αυστραλέζικη φρεγάτα Toowoomba.

Οι Αυστραλοί έστειλαν μήνυμα στους Κινέζους ότι η κατάδυση ήταν σε εξέλιξη.

Το κινεζικό αντιτορπιλικό ενώ αναγνώρισε το μήνυμα, πλησίασε ακόμη περισσότερο και αμέσως μετά άρχισε χρησιμοποιεί το σόναρ του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών, είπε ο Ρίτσαρντ Μαρλς.

Οι δύτες, οι οποίοι εξετάστηκαν αφού βγήκαν στην επιφάνεια, υπέστησαν ελαφρά τραύματα πιθανότατα επειδή υποβλήθηκαν σε παλμούς σόναρ, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά», είπε ο Ρίτσαρντ Μαρλς.

«Η ασφάλεια και η ευημερία του προσωπικού μας [της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης] εξακολουθεί να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.

»Η Αυστραλία αναμένει από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο».

Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη έχει αναλάβει επί δεκαετίες την επιτήρηση στην περιοχή και το κάνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Μαρλς.

Οι δύτες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα υποβρύχιου ήχου μπορεί να υποφέρουν από ζάλη, βλάβες στην ακοή ή τραυματισμούς σε άλλα όργανα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του ήχου, σύμφωνα με την Ιατρική Συμβουλευτική Επιτροπή Καταδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το περιστατικό συνέβη ενώ οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας υποτίθεται ότι σταθεροποιούνται, όπως της χαλάρωσης των εμπορικών κυρώσεων από την Κίνα στις αυστραλιανές εξαγωγές.

Σχετικά άρθρα