Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Παρελκυστική τακτική για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Παρελκυστική τακτική για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σουηδία, Τουρκία,

Την αναβολή της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά με όλα τα μέλη «και θα λάβουμε την τελική μας απόφαση».

Ωστόσο, λίγο αργότερα και παρά την θετική εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μπουράκ Άκτσαπαρ, αποφασίστηκε η αναβολή της λήψης απόφασης.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» αναφέρεται στην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από ένα και πλέον έτος τουρκικών αντιρρήσεων, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Οκτωβρίου.

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες, όχι μόνον εξαιτίας της απαίτηση της Τουρκίας να σταματήσει η δράση οργανώσεων Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Σουηδία και την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις σουηδικού αμυντικού υλικού, αλλά επειδή το θέμα συνδέθηκε και με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο αεροσκαφών του ίδιου τύπου της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όταν γίνει η έγκριση σε επίπεδο επιτροπής, το σχέδιο νόμου θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια προς τελική ψήφιση.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ελέγχει 323 κοινοβουλευτικές έδρες -αρκετά περισσότερες από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία σε σύνολο 600 βουλευτών.

Αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, οπότε και θα συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο νόμου για την επικύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου.

Σχετικά άρθρα