Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συντροφικά μαχαιρώματα στη γερμανική Αριστερά – Αυτοδιαλύεται το «Die Linke»

Συντροφικά μαχαιρώματα στη γερμανική Αριστερά – Αυτοδιαλύεται το «Die Linke»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Linke, Γερμανία, Ζάρα Βάγκενκνεχτ,

Η κοινοβουλευτική της ομάδα του «Die Linke» διαλύεται. Προηγήθηκαν διαπληκτισμοί και η «έξοδος» της «κόκκινης» Σάρας Βάγκενκνεχτ από το κόμμα μαζί με άλλους δέκα συντρόφους.

Ο Ντίτμαρ Μπαρτς, ο επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος, το διατύπωσε ως εξής:

«Είναι όπως με τη γιαγιά που έχει καρκίνο, ξέρεις ότι θα πεθάνει, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα, επικρατεί λύπη».

Και η ώρα έφτασε. Μετά από 18 χρόνια το γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς «Die Linke» (συγχώνευση του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού PDS και της Εκλογικής Εναλλακτικής-Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη WAGS), πήρε την απόφαση να διαλυθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, του Santa Claus στη Γερμανία, την ημέρα που περιμένουν πώς και πώς τα μικρά παιδιά για να πάρουν δώρα και γλυκίσματα.

Πιο συγκεκριμένα, χάνονται τα προνόμια και οι διευκολύνσεις που παρέχει η γερμανική Βουλή στις κοινοβουλευτικές ομάδες των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD.

Η εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν απότοκο πολλών διεργασιών, εντάσεων, διαξιφισμών, «συντροφικών μαχαιρωμάτων».

Όλα αυτά προηγήθηκαν της απόφασης της Σάρας Βάγκενκτεχτ, εμβληματικής προσωπικότητας του κόμματος, να τα βροντήξει και να ιδρύσει δικό της κόμμα με το προσωρινό όνομα «Συνασπισμός Σάρα Βάγκενκνεχτ», μέχρις ότου οριστικοποιηθούν ορισμένες παράμετροι, όπως η ίδια είπε.

«Το κεφάλαιο έκλεισε»

Μαζί της πήρε κι άλλα 10 από τα συνολικά 38 μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα κι αυτό κατά τα φαινόμενα δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Σύμφωνα όμως τον Κανονισμό της Γερμανικής Βουλής, με την αποχώρηση συρρικνώνεται η κοινοβουλευτική δύναμη της Linke στους 28 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα χάνει π.χ. γραφεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χώρους συνεδριάσεων, συνεργάτες και βοηθούς, χρηματοδότηση.

Δεν μπορεί να θέτει επίκαιρες ερωτήσεις, να καταθέτει τροπολογίες, αλλά χάνει επίσης και την προνομιακή θέση της στην Ολομέλεια και ωθείται προς τα πίσω έδρανα.

Πολιτικά αυτό σημαίνει λιγότερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα, σημαίνει ουσιαστικά τέλος εποχής.

«Το κεφάλαιο έκλεισε» διαπίστωσε η πρόεδρος της Linke, Ζανίν Βίσλερ.

Στον πολιτικό χώρο αριστερά από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δεν θα υπάρχει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, παρά μόνο μεμονωμένοι βουλευτές του αριστερού κόμματος.

«Είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και μια ευκαιρία για μια νέα αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντίτμαρ Μπαρτς χθες, στην εκπομπή Morgenmagazin του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα καταφέρουμε πραγματικά να ασκήσουμε πολιτική και πάλι πολιτική και ακόμη περισσότερη πολιτική ή αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε.

Εκείνο που θα επιδιώξει καταρχήν το κόμμα είναι να καταθέσει αίτηση για να αναγνωριστεί ως κοινοβουλευτική ομάδα, για να έχει περισσότερα δικαιώματα.

Το αίτημα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Αλλά το ίδιο θα επιδιώξει κατά πάσα πιθανότητα και η Βάγκενκνεχτ με τα δικά της στελέχη, αρκεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 βουλευτές με τους ίδιους πολιτικούς στόχους, διακριτούς από τους πρώην συνοδοιπόρους της.

Εκλογικές δοκιμασίες

Έτσι η πρώην συμπρόεδρος της Κ.Ο. της γερμανικής Αριστεράς τραβά το δικό της δρόμο με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2024.

Ναι μεν ο «Συνασπισμός Σάρα Βάγκενκνεχτ» συγκεντρώνει καλά δημοσκοπικά ποσοστά, αλλά το πολιτικό εγχείρημα δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά.

Να πως το περιγράφει η αριστερή εφημερίδα taz:

«Μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάτι σαν μια εταιρεία-σφραγίδα, με αδιαφανή σχέδια χρηματοδότησης.

»Σίγουρα η Βάγκενκνεχτ έχει αίγλη και είναι συχνά καλεσμένη σε τοκ σόου.

»Είναι επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης, χρησιμοποιεί αιχμηρή γλώσσα και ξέρει πώς να παίζει με τη δυσαρέσκεια.

»Το Κόμμα της Αριστεράς, ωστόσο, έχει περισσότερη ουσία, τόσο πολιτικά όσο και από άποψη προσωπικού.

»Συμμετέχει σε τρεις τοπικές κυβερνήσεις, έχει αναδείξει δημάρχους και έναν τοπικό πρωθυπουργό».

Συντροφικά μαχαιρώματα;

Θα φανεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αλλά και από τις τοπικές εκλογές σε 3 ομόσπονδα κρατίδια του χρόνου στην ανατολική Γερμανία, με τελικό στόχο τον πήχη στις βουλευτικές εκλογές του 2025.

Πόσος χώρος υπάρχει για δύο αριστερά κόμματα στην γερμανική πολιτική σκηνή;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχόλια ο ανταγωνισμός θα είναι μάλλον σκληρός.

Σε κοινωνικοπολιτικά θέματα η Βάγκενχκχνετ αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με την Linke, αλλά στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής παρατηρητές σημειώνουν ότι «κλείνει» το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς AfD.

Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη ασυνήθιστα για το γερμανικό κομματικό πεδίο.

Στα 74 χρόνια λειτουργίας τη Βουλής για πρώτη φορά ένα κόμμα αποφασίζει ουσιαστικά να… αυτοδιαλυθεί.

Πηγές: Spiegel, Tagesspiegel, taz, dpa, dw

Σχετικά άρθρα