Ουκρανός στρατιωτικός συντόνισε την περσινή επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στην Ουκρανία και την Ευρώπη.
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας και προκάλεσαν ζημιές σε τρεις από τις τέσσερις γραμμές του συστήματος που διανέμει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για πράξη δολιοφθοράς, ενώ η Μόσχα για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Ο Ρόμαν Τσερβίνσκι, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, ήταν υπεύθυνος μιας εξαμελούς ομάδας αλλά δεν σχεδίασε την επίθεση, ανέφερε η Post. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε στο Reuters πως δεν έχει «καμία πληροφορία» για τον ισχυρισμό αυτόν.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Κιέβου, η SBU, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.
Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αρνήθηκε πως το Κίεβο είχε οποιοδήποτε ρόλο στις εκρήξεις, δεν γνώριζε για την επιχείρηση.
Ο Ζελένσκι αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα τον επικεφαλής των δυνάμεων των ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις εκρήξεις στον Nord Stream, που έστειλε στήλες μεθανίου στην ατμόσφαιρα σε μια διαρροή που διήρκεσε αρκετές ημέρες.
Ο Τσερβίνσκι είναι προφυλακισμένος για μια υπόθεση υπέρβασης εξουσίας έπειτα από μια προσπάθεια το 2022 να πείσει έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει στην Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές οδήγησε σε μια φονική ρωσική επίθεση σε ουκρανική αεροπορική βάση.
Σκληρός επικριτής της κυβέρνησης Ζελένσκι, ο Τσερβίνσκι έχει πει πως η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα και πως ακολουθούσε εντολές για την επιχείρηση.
Ο διοικητής του εκείνη την εποχή, ο υποστράτηγος Βίκτορ Χανούστσακ, δήλωσε σε ουκρανικά ΜΜΕ νωρίτερα φέτος πως υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί είχαν συμφωνήσει τη συνωμοσία ώστε να δελεάσουν τον Ρώσο πιλότο.
Η Post και η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel συνεργάστηκαν στο ρεπορτάζ και έγραψαν ξεχωριστά άρθρα που συμφώνησαν να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα.