Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στις 15 Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο

Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Συνάντηση υψηλού ρίσκου στις 15 Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Σαν Φρανσίσκο, Σι Τζινπίνγκ, Τζο Μπάιντεν,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε μια διπλωματία υψηλού ρίσκου με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του κόσμου.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Αναμένεται να καλύψει διεθνή θέματα, από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Τίποτα δεν θα κρυφτεί∙ όλα είναι στο τραπέζι», σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, που μίλησε στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε σαφείς ως προς αυτό.

»Ξέρουμε πως οι προσπάθειες επί αρκετές δεκαετίες να διαμορφωθεί ή να μεταρρυθμιστεί η Κίνα έχουν αποτύχει.

»Αλλά αναμένουμε ότι η Κίνα θα είναι εκεί γύρω και θα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή για την υπόλοιπη ζωή μας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ωθούσαν για την πραγματοποίηση της συνάντησης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πιστεύουν πως το Πεκίνο εργάζεται δραστήρια προκειμένου να υπονομεύσει την πολιτική των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ημέρα της συνάντησης με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα πως ο Σι θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του APEC και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Η προηγούμενη συνάντηση Μπάιντεν-Σι είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Σχετικά άρθρα