Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπό πολυεθνική διοίκηση η Λωρίδα της Γάζας -ίσως ΟΗΕ- όταν ηττηθεί η Χαμάς

Υπό πολυεθνική διοίκηση η Λωρίδα της Γάζας -ίσως ΟΗΕ- όταν ηττηθεί η Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Άντονι Μπλίνκεν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής πολυεθνικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξετάζουν επιλογές για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας πολυεθνικής δύναμης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα, εάν οι ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς», ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο.

«Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν η συγκρότηση μιας ειρηνευτικής δύναμης, στο πρότυπο εκείνης που επέβλεψε την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979.

»Μία τρίτη επιλογή θα ήταν να τεθεί η Γάζα υπό την προσωρινή επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών», γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι συνομιλίες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις επιλογές πρόωρες ή απίθανες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε μιλώντας σε πάνελ της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες επιλογές για το μέλλον της Γάζας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια επαναφορά στο status quo με τη Χαμάς να ελέγχει τη Γάζα», είπε ο Μπλίνκεν.

«Δεν μπορούμε επίσης να δεχθούμε το Ισραήλ να διευθύνει ή να ελέγχει τη Γάζα».

«Μεταξύ αυτών των σεναρίων υπάρχει μια ποικιλία πιθανών μεταθέσεων που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τώρα, όπως και άλλες χώρες», είπε.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε στο Bloomberg ότι «η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης δεν είναι κάτι που εξετάζεται ή βρίσκεται υπό συζήτηση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα σενάρια

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γάζα, αλλά έχουν επίσης τονίσει ότι δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τη Χαμάς.

Στρατεύματα από Αραβικές χώρες

Τα Ιεροσόλυμα και η Ουάσιγκτον εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα να δοθεί προσωρινά ο έλεγχος της Γάζας σε χώρες της περιοχής με την υποστήριξη στρατευμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το Ισραήλ θεωρεί πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η ιδέα της προσωρινής διαχείρισης του θύλακα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θεωρείται μη πρακτική.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν συζητά επί του παρόντος την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι η αποστολή στρατιωτών σε μια δυνητικά επικίνδυνη αποστολή θα μπορούσε να είναι πολιτικά επικίνδυνη, σύμφωνα με μια πηγή.

«Οι ΗΠΑ σε επαφή με τη Χαμάς;»

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε πάντως ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί επαφή με τη Χαμάς, μέσω του Κατάρ, μεταδίδει το RIA Novosti.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο διπλωματική πηγή στη Ντόχα δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επαφή με τη Χαμάς. Το κάνουν μέσω του Κατάρ».

Σχετικά άρθρα