Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γάζα ξεμένει από νερό – Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν λειτουργούν

Η Γάζα ξεμένει από νερό – Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων δεν λειτουργούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNICEF, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Νερό, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Σιδηρᾶ Ξίφη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Η Γάζα ξεμένει από νερό σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.

Το καθαρό νερό «εξαντλείται γρήγορα, αφήνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη ανάγκη», είπε η Ράσελ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με δυναμικότητα μόνο 5%, είπε η Ράσελ, ενώ οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Γάζας δεν λειτουργούν.

«Η έλλειψη καθαρού νερού και ασφαλούς υγιεινής είναι στα πρόθυρα να γίνει καταστροφή», πρόσθεσε.

«Εάν δεν αποκατασταθεί επειγόντως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, περισσότεροι άμαχοι θα αρρωστήσουν ή θα πεθάνουν από αφυδάτωση ή ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό».

Οι Γαζαίοι δεν είχαν καθαρό νερό ούτε πριν τον πόλεμο

Το Ισραήλ ελέγχει τους περισσότερους υδάτινους πόρους και τις σχετικές υποδομές στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της Γάζας προέρχεται από ένα μικρό μέρος του παράκτιου υδροφόρου ορίζοντα – ένα σώμα βράχου που συγκρατεί τα υπόγεια ύδατα. Ωστόσο, είναι μολυσμένο με θαλασσινό νερό και ακατέργαστα λύματα και δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού.

Η υπόλοιπη παροχή νερού προέρχεται από μονάδα αφαλάτωσης και πηγάδια και μέρος από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ελέγχει επίσης ποια υλικά μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα για τη συντήρηση και την επισκευή της υδάτινης υποδομής της Γάζας, η οποία είναι παλιά και έχει υποστεί επανειλημμένες ζημιές από βομβαρδισμούς.

Πολλά κτίρια στη Γάζα έχουν πηγάδια, αλλά χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχεδόν αδύνατο να αντληθεί το νερό από αυτά τα πηγάδια στις δεξαμενές αποθήκευσης των κτιρίων.

Ενώ οι γεννήτριες χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό για να αναπληρώσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, τώρα οι κάτοικοι αγωνίζονται να βρουν καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών.

Ακόμη κι αν οι Γαζαίοι μπορούν να αντλήσουν νερό από ένα πηγάδι, το νερό συνήθως δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος στη Γάζα καταναλώνει επί του παρόντος 3 λίτρα νερό την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένας άνθρωπος να έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 50-100 λίτρα νερό την ημέρα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν δεινή ακόμη και πριν από την κλιμάκωση αυτού του μήνα και η πρόσβαση σε καθαρό νερό ήταν περιορισμένη.

Τον Ιούνιο, η UNICEF ανέφερε ότι το 96% του νερού στη Γάζα δεν ήταν ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Εκτός από την κακή ποιότητα του νερού, υπήρχαν επίσης σοβαρά προβλήματα με τη διατήρηση αξιόπιστης παροχής νερού σε νοικοκυριά και εγκαταστάσεις λόγω έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Αυτή η κατάσταση ανάγκαζε πολλούς Γαζαίους να αγοράσουν ακριβό εμφιαλωμένο νερό, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα πενιχρά τους εισοδήματα ή να ρισκάρουν να πίνουν νερό που γνωρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές.

Σχετικά άρθρα