Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο ξέσπασμα Ερντογάν κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ επειδή η Τουρκία χρειάζεται «ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό»

Νέο ξέσπασμα Ερντογάν κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ επειδή η Τουρκία χρειάζεται «ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gay Pride, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ισλαμιστές, Ομοφυλόφιλοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπογεννητικότητα,

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρο την LGBT κοινότητα επειδή, όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο πληθυσμό στην Τουρκία.

Το νέο παραλήρημα Ερντογάν έγινε κατά μια πρόσφατη ομιλία του σε οικογενειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα την Πέμπτη 26/10, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gazete Duvar.

Ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για ιδεολογία LGBT εντός της Λαϊκής Συμμαχίας, μιας προεκλογικής συμμαχίας που περιλαμβάνει το ισλαμιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και ακροδεξιά και ριζοσπαστικά ισλαμικά κόμματα.

Επέκρινε αυτά που ονόμασε «αποκλίνοντα ρεύματα» που «στοχεύουν τον θεσμό της οικογένειας» και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να ριζώσουν στη χώρα διεθνείς πολιτικές ουδέτερες ως προς το φύλο.

Ο Ερντογάν έθιξε επίσης το θέμα του πληθυσμού της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι ο σημερινός αριθμός των 85 εκατομμυρίων είναι ανεπαρκής.

«Χρειαζόμαστε έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό», είπε, αν και δεν διευκρίνισε γιατί αυτό είναι απαραίτητο.

Ο πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η ηλικία γάμου αυξάνεται, τα ποσοστά διαζυγίων αυξάνονται και ο μέσος αριθμός παιδιών ανά οικογένεια μειώνεται στην Τουρκία.

Αν και η ομοφυλοφιλία ήταν νόμιμη σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν τακτικά παρενόχληση και κακοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις LGBT έχουν απαγορευτεί, συμπεριλαμβανομένου του Istanbul Pride, το οποίο απαγορεύτηκε το 2014 αφού πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από το 2003.

Οι Αρχές ανέστειλαν τις υποτροφίες φοιτητών που παρακολούθησαν παρέλαση LGBT πριν από δύο χρόνια.

Η Τουρκία κατατάχθηκε στην 48η θέση μεταξύ 49 χωρών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT ατόμων, σύμφωνα με τον Χάρτη της Ευρώπης Rainbow για το 2022 που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Διαφυλικών ILGA-Europe τον Μάιο.

Σε ένα αμφιλεγόμενο κήρυγμα τον Απρίλιο του 2020, ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της κορυφαίας θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας, το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, που διευθύνει τα τζαμιά και διορίζει ιμάμηδες, ισχυρίστηκε ότι η ομοφυλοφιλία προκάλεσε τον HIV και ότι όλο το κακό και οι πανδημίες στον κόσμο προκαλούνται από την ομοφυλοφιλία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν στάθηκε πίσω από τα σχόλια του Ερμπάς που στόχευαν την LGBT κοινότητα εκείνη την εποχή.

Κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν επίσης σε ρητορική μίσους κατά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων.

Σχετικά άρθρα