Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βίκτορ Όρμπαν: Δεν βρίσκω λόγο οι Ούγγροι φορολογούμενοι να στείλουν λεφτά στην Ουκρανία

Βίκτορ Όρμπαν: Δεν βρίσκω λόγο οι Ούγγροι φορολογούμενοι να στείλουν λεφτά στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρωσία,

Επικριτικός για την στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν με δηλώσεις του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Υποστήριξε μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο πως η στρατηγική «απέτυχε» και το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο καθώς οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο.

Ο Όρμπαν, σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, σημείωσε ότι έγινε «μεγάλη μάχη» ιδιαίτερα όσον αφορά την υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τον λόγο η Ουγγαρία να στείλει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού της πλαισίου της περιόδου 2021-27 ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο ήδη επιβαρύνεται από τις έκτακτες δαπάνες στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερο στα κοινά ταμεία για να παρασχεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία και να δαπανηθούν άλλα 15 δισεκατομμύρια στην μετανάστευση.

Άλλη πρόταση προβλέπει τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Κρίναμε ότι αυτή η πρόταση δεν είχε τύχει κατάλληλης επεξεργασίας και δεν ήταν κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις, οπότε την απορρίψαμε», σημείωσε ο Ορμπάν.

«Ήταν μεγάλη μάχη, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας», τόνισε.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η στρατηγική των Βρυξελλών να στείλουν χρήματα και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία απέτυχε.

«Σήμερα όλοι το ξέρουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν δυνατά, ότι αυτή η στρατηγική απέτυχε.

»Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει (…) οι Ουκρανοί δεν θα κερδίσουν στο μέτωπο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ένα εναλλακτικό σχέδιο και ένας υπολογισμός του κόστους του.

«Μόλις μάθουμε πόσο κοστίζει, μπορούμε να μοιραστούμε το βάρος αυτό μεταξύ μας», συνέχισε.

Ο εθνικιστής Ορμπάν κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται αλλαγή εξουσίας στις Βρυξέλλες με τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο 2024.

Σχετικά άρθρα