Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ουκρανία αναστέλλει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω παρουσίας ρωσικών μαχητικών

Η Ουκρανία αναστέλλει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω παρουσίας ρωσικών μαχητικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Μαύρη Θάλασσα, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι,

Η Ουκρανία ανέστειλε τη χρήση του νέου διαδρόμου της στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά σιτηρών λόγω αυτού που εκλαμβάνει ως απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε σήμερα η εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Barva Invest με έδρα το Κίεβο.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας πλοίων προς και από (τα λιμάνια).

»Η τρέχουσα απαγόρευση ισχύει στις 26 Οκτωβρίου [σήμερα], αλλά είναι πιθανό να παραταθεί», ανέφερε η εταιρία στην εφαρμογή Telegram.

Η εταιρία ανέφερε πως μια αναστολή ντε φάκτο ίσχυε ήδη για δύο ημέρες με διαταγή του στρατού που επικαλέστηκε απειλή από την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως διέταξε ρωσικά μαχητικά που φέρουν πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον Αύγουστο έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για πλοία που μεταφέρουν φορτία με προορισμό αφρικανικές και ασιατικές αγορές στην προσπάθεια να παρακάμψει έναν ντε φάκτο αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα αφότου η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία που διασφάλιζε τις μεταφορές σιτηρών του Κιέβου διά θαλάσσης κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αργότερα υψηλόβαθμος αγροτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η διαδρομή επρόκειτο επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές σιτηρών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και ναυτιλιακές πηγές λένε πως περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία εισήλθαν στον διάδρομο μέχρι τώρα και 1,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φορτίου έχουν φύγει από ουκρανικά λιμάνια μέσω του διαδρόμου.

Σιτηρά, ελαιόσπορος, φυτικά έλαια, άλευρα αποτελούν κυρίως τα φορτία.

Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δήλωσαν αυτή την εβδομάδα πως η νέα διαδρομή θα επιτρέψει τις εξαγωγές έως 2,5 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων τον μήνα, αντισταθμίζοντας σχεδόν τον αντίκτυπο της απόφασης της Ρωσίας να αποχωρήσει από την προηγούμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκιι δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως τα φορτία σιτηρών που μεταφέρονται μέσω του διαδρόμου μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο τόνους τον Οκτώβριο.

Σχετικά άρθρα