Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί βουλευτές ζητάνε από τον Μπλίνκεν οι ΗΠΑ να αναγκάσουν την Τουρκία να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση

Αμερικανοί βουλευτές ζητάνε από τον Μπλίνκεν οι ΗΠΑ να αναγκάσουν την Τουρκία να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αμερικανικό Κογκρέσο, Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ), Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Κρις Πάπας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Την άμεση ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίκει στον βουλευτή Κρις Πάπας.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τη διπλωματική, πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που η Άγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσης της.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι νομοθέτες διατείνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς τα υλικά που συρρέουν από τη γειτονική μας χώρα στη Γάζα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών που συνεχίζουν να πλήττουν το Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι ασυγχώρητο για μια νατοϊκή χώρα να μην ευθυγραμμίζεται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, προτρέποντας έτσι τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

♦ Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

♦ Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

♦ Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία.

♦ Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.

♦ Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, να αναφέρει τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Κογκρέσο και να επιβάλει κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση.

♦ Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα εν λόγω ευρήματα στο Κογκρέσο.

Την επιστολή υποστηρίζουν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), καθώς και οι δεξαμενές σκέψεις Middle East Forum και Foundation for Defense of Democracies.

Η Επιστολή των Αμερικανών βουλευτών για τη στήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς

«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας παροτρύνουμε να αναλάβετε αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Δημοκρατία της Τουρκίας υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς.

»Επικροτούμε την απερίφραστη στήριξη του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ και είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των διπλωματικών μέσων και των εργαλείων εθνικής ασφάλειας που διαθέτουν για να κόψουν οποιουσδήποτε πολιτικούς, υλικοτεχνικούς και οικονομικούς δεσμούς που επιτρέπουν στη Χαμάς να εξαπολύει τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

»Ως εκ τούτου, σας προτρέπουμε να απαιτήσετε από την Τουρκία να ενεργήσει κατά της Χαμάς αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

»Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια βάρβαρη, άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ.

»Από τότε, η Χαμάς βασάνισε, απήγαγε και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών.

»Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του νότιου Ισραήλ, γίνεται εμφανής η πλήρης έκταση της βίας της Χαμάς κατά των κοινοτήτων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

»Οι τρομοκράτες της Χαμάς βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα και πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα δολοφονώντας αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων βρεφών.

»Οι οδυνηρές αναφορές τέτοιων φρικαλεοτήτων δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

»Η μακροχρόνια πολιτική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Χαμάς είναι γνωστή και προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

»Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διατηρεί ιδεολογικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέκυψε η Χαμάς.

»Ο Ερντογάν ασπάζεται σταθερά την αντισημιτική ρητορική και υπερασπίζεται απροκάλυπτα τη Χαμάς, μεταξύ άλλων λέγοντας στον πρωθυπουργό Νετανιάχου:

»Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

»Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία ένας ηγέτης της Χαμάς υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα “εξαφανιστεί από τον κόσμο” και “θα εκμηδενιστεί”, o Ερντογάν δήλωσε “όσοι νομίζουν ότι κατέχουν την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλύτερα ότι αύριο δεν θα μπορούν καν να κρυφτούν πίσω από δέντρα”.

»Η υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς εκτείνεται πέρα από τη ρητορική, ένα θέμα που δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει την Τουρκία καταφύγιο για τη Χαμάς, με ειδικούς να την περιγράφουν ως “τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα”.

»Από το 2012, η Τουρκία φιλοξενεί τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

»Ο Saleh al-Arouri, ο δεύτερος διοικητής της Χαμάς, έχει επαινέσει δημόσια την επίθεση της Χαμάς και βρίσκεται στο τιμόνι των επιχειρήσεων της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

»Ο Al-Arouri είναι διαβόητος για την παραδοχή της ευθύνης για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014.

»Επιπλέον, ο Zaher Jabarin, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Χαμάς, εργάζεται στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης όπου διευθύνει και χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

»Ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ, ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τουρκία, που ελέγχει τρομοκρατικές ομάδες σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, συμβάλλει στη σύσταση μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες λειτουργούν ως βιτρίνες της Χαμάς και επίσης λειτουργεί ως σύνδεσμος με την τουρκική κυβέρνηση και την υπηρεσία πληροφοριών της.

»Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, έχει τεκμηριώσει πώς το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έχει διευκολύνει τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Χαμάς και έχει οργανώσει πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

»Υπό την ηγεσία του al-Arouri, το γραφείο της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος για την ενίσχυση της ικανότητας της Χαμάς να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

»Παρέχει εκπαίδευση σε στελέχη της Χαμάς, εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διευκολύνει τη διείσδυση τρομοκρατών στο ισραηλινό έδαφος.

»Το γραφείο της Κωνσταντινούπολης έχει συνδεθεί με πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014, της δολοφονίας ενός ζευγαριού στη Δυτική Όχθη μπροστά στα μάτια των τεσσάρων παιδιών του και μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην δήμαρχου της Ιερουσαλήμ.

»Παρά τους δεσμούς τους με τη Χαμάς και τη συμμετοχή τους στη δολοφονία αθώων Ισραηλινών, η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν υποδεχθεί τη Χαμάς με ανοιχτές αγκάλες.

»Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Ερντογάν και οι τουρκικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντώνται συχνά με ανώτερα στελέχη της Χαμάς.

»Τον Αύγουστο του 2020, ο Ερντογάν και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και τον Αλ-Αροούρι, οι οποίοι και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικά Καθορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει υπηκοότητα και έχει εκδώσει διαβατήρια σε στελέχη της Χαμάς εντός της επικράτειάς της, διευκολύνοντας έτσι την ικανότητά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την περιοχή και να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

»Αυτό περιλαμβάνει τον Al-Arouri, ο οποίος είναι επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάρια από το Πρόγραμμα Ανταμοιβών για Δικαιοσύνη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

»Παρά την επικήρυξη, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τα διεθνή ταξίδια του, ένα θέμα που απαιτεί άμεση προσοχή.

»Εκτός από διπλωματική και πολιτική υποστήριξη, η Τουρκία υπήρξε πηγή οικονομικής και υλικής βοήθειας στη Χαμάς.

»Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και οντότητες με έδρα την Τουρκία που παρείχαν οικονομικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε διάφορες τζιχαντιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

»Το 2020, ένας Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μια υπόθεση εναντίον της τουρκικής Kuveyt Turk Bank για βοήθεια προς την Χαμάς.

»Επιπλέον, τον περασμένο μήνα το Ισραήλ αποκάλυψε την ανακάλυψη 16 τόνων υλικών για την παραγωγή πυραύλων, που προέρχονται από την Τουρκία και κατευθύνονται προς τη Γάζα.

»Αυτά τα υλικά, τα οποία περιλάμβαναν χλωριούχο αμμώνιο, μια ουσία διπλής χρήσης που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για την κατασκευή πυραύλων που εκτοξεύει προς το Ισραήλ, υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της εμπλοκής της Τουρκίας σε αυτές τις επιχειρήσεις.

»Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο άμεσος ρόλος της Τουρκίας παραμένει ασαφής.

»Εντούτοις, είτε η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα είτε αγνοεί σκοπίμως αυτές τις δραστηριότητες, είναι ασυγχώρητο διότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τους άλλους συμμάχους όσον αφορά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις εντός της επικράτειάς της.

»Η πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ, η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα, υπενθυμίζει ξεκάθαρα το που μπορεί να φτάσει η Χαμάς για να επιτύχει τους στόχους της.

»Αναγνωρίζοντας τη διαρκή δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ, είναι ηθικό και στρατηγικό καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να κόψουμε οποιουσδήποτε πολιτικούς, υλικοτεχνικούς και οικονομικούς δεσμούς που ενισχύουν τη Χαμάς.

»Ως εκ τούτου, ζητάμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

»♦ Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

»♦ Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

»♦ Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία.

»♦ Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.

«♦ Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, να αναφέρει τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Κογκρέσο και να επιβάλει κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση.

»♦ Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα εν λόγω ευρήματα στο Κογκρέσο».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός:

»Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ του το ισραηλινό υπουργείο.

«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιόρ Χάιατ.

«Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε στην ανάρτησή του.

Σχετικά άρθρα