Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεράλ Ακσενέρ: «Εγκληματίας πολέμου» και «φονιάς μωρών» ο Νετανιάχου

Μεράλ Ακσενέρ: «Εγκληματίας πολέμου» και «φονιάς μωρών» ο Νετανιάχου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γκρίζοι Λύκοι, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μεράλ Άκσενερ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου τουρκικού ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους θανάτους αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αποκαλώντας τον «εγκληματία πολέμου» και «φονιά παιδιών» σε μια κομματική ομιλία της την Τετάρτη 25/10, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24.

Η Μεράλ Ακσενέρ μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματός της και για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε αφού οι τζιχαντιστές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι τζιχαντιστές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση από τρομοκράτες στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Μετά την επίθεση, το Ισραήλ ξεκίνησε πλήγματα αντίποινων στη Γάζα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 6.500 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

«Πώς μπορεί ένας πολιτικός να είναι τόσο ανελέητος;» ρώτησε η ακροδεξιά Τουρκάλα αρχηγός, δείχνοντας τους αμάχους που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Η Ακσενέρ κατηγόρησε επίσης τον Νετανιάχου ότι είναι «ασυνείδητος» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα μαζί του και να εναντιωθεί στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Το γεγονός είναι το εξής: Ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου.

»Ο Νετανιάχου είναι δολοφόνος μωρών.

»Η τρομοκρατία που ασκεί ο Νετανιάχου, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά, δεν διαφέρει από την τρομοκρατία της Χαμάς, η οποία στόχευσε νέους σε ένα μουσικό φεστιβάλ», συνέχισε.

Ο Ακσενέρ επέκρινε επίσης τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, από το οποίο διασπάστηκε, ο οποίος το Σάββατο και την Τρίτη έδωσε προθεσμία 24 ωρών στο Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές του επιδρομές στη Γάζα, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

«Επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Νετανιάχου μέσα στο 24ωρο τελεσίγραφο που έδωσε, θα πρέπει να παραιτηθεί και να πάει στη Γάζα! … γιατί τα μεγάλα λόγια αποδεικνύονται από μεγάλες πράξεις», είπε η Ακσενέρ.

Η 24ωρη προθεσμία που έδωσε ο Μπαχτσελί στο Ισραήλ οδήγησε σε αστεία και γελοιοποίησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μετά τη λήξη της, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι «παίζει [θέατρο] στο κοινό».

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι εάν ο Μπαχτσελί ήταν ειλικρινής σχετικά με το κάλεσμά του, τότε θα έπρεπε να σπάσει τη συμμαχία του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή δεν έστειλε τουρκικά στρατεύματα στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ακσενέρ είπε επίσης σε μια συνάντηση του κόμματος ότι οι πρόσφυγες, ειδικά οι Σύροι που έφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τουρκία, θα μπορούσαν τουλάχιστον να πάνε στη Γάζα και να «πυροβολήσουν τους Ισραηλινούς».

Η ηγέτης του «Καλού Κόμματος» πρόσθεσε ότι θα κάλυπτε από την τσέπη της το κόστος των πρώτων αυτοκινήτων που χρειάζονται για το ταξίδι τους στη Γάζα.

Στα μέσα Οκτωβρίου, έξι πολιτικά κόμματα στο τουρκικό κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του «Καλού Κόμματος», σε κοινή διακήρυξη ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας.

Τα κόμματα ανέφεραν ότι η κρίση αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ήρθε σε μια στιγμή που η Τουρκία μόλις είχε εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια έντασης, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών τους και την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες πέρυσι.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και οι ηγέτες και οι τζιχαντιστές της Χαμάς είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα