Νέες απειλές κατά του Ισραήλ εξαπολύθηκαν από την Τουρκία. Ο επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, Αλί Ερμπάς, από τον άμβωνα της Αγίας Σοφιάς και με ένα γιαταγάνι στο χέρι, κατήγγειλε τις σφαγές μωρών, παιδιών και γυναικών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Mια από τις χειρότερες βίαιες διώξεις της ανθρωπότητας σήμερα συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στη Γάζα.
»Δίχως καμία διάκριση σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες.
»Γίνονται χτυπήματα με βόμβες σε σπίτια, νοσοκομεία, τζαμιά», τόνισε ο ανώτατος ιμάμης της Τουρκίας.
Το γιαταγάνι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ, εκλαμβάνεται ως «σύμβολο εκφοβισμού του εχθρού, εμπιστοσύνης σε φίλους».
Τα απειλητικά μηνύματα από την Τουρκία πληθαίνουν, ενώ και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αρχικά εμφανίστηκε ως πρόθυμος διαμεσολαβητής για κατάπαυση του πυρός, εξαπέλυσε την Τρίτη σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «σφαγές στη Γάζα με στόχο αστικούς οικισμούς, χώρους λατρείας, νοσοκομεία και σχολεία», που φτάνουν σε «επίπεδο γενοκτονίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει απέναντι στις παράνομες επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον αμάχων».
«Βλέπουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αντί να σταματήσει την αιματοχυσία, να θεσπίσει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων, βαθαίνει περαιτέρω την κρίση με τη μονομερή του στάση.
»Φυσικά, δεν είναι δυνατόν μια δομή που παρακολουθεί την ολοκληρωτική τιμωρία του λαού της Γάζας να παρέχει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να διασφαλίζει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», είπε.
Από την πλευρά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του MHP, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει νωρίτερα έτοιμος «να ξεκινήσει αποστολή στη Γάζα, εάν το επιθυμεί το κράτος και το τουρκικό έθνος».
Μάλιστα, αρχικά είχε ζητήσει να απευθυνθεί τελεσίγραφο 24 ωρών προς το Ισραήλ ώστε να αποσυρθεί από τη Γάζα, καλώντας την Τουρκία να παρέμβει, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από το εσωτερικό της Τουρκίας, ο Μπαχτσελί απάντησε πως «τα λόγια μου δεν απευθύνονται στους “προθύμους” με τα ψυχικά προβλήματα, στους άχρηστους προδότες που στηρίζουν την κατοχή».
Και πρόσθεσε: «Εάν το κράτος μου με θέλει, εάν το έθνος μου με υποστηρίζει, εάν το απαιτούν οι συνθήκες, θα είναι τιμή μου να ξεκινήσω με μια σφεντόνα ενάντια στους πυραύλους για να προστατεύσω τα παιδιά στη Γάζα».
Ο Μπαχτσελί επέκρινε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
«Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μπόρεσε μόνο να εμφανιστεί στο συνοριακό πέρασμα της Ράφας.
»Δεν υπάρχει καμία ελπίδα από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.
»Οι ισλαμικές χώρες παρακολουθούν ανήμπορες τους βομβαρδισμούς στη Γάζα».
Τόνισε επίσης ότι είναι καθήκον του τουρκικού έθνους να προστατεύσει και να υποστηρίξει τη Γάζα, ενώ παρουσίασε δύο πιθανά σενάρια: Είτε θα μπορούσε να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη μέσω λύσης δύο κρατών, είτε η Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές προφυλάξεις, θα εξέφραζε την αντίδρασή της στο υψηλότερο επίπεδο, αποφασιστικά και γρήγορα, σε περίπτωση καταστροφής της Γάζας.