Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είπε στον Μπάιντεν ότι η εξομάλυνση του βασίλειού του με το Ισραήλ θα συνεχιστεί μετά τον πόλεμο

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είπε στον Μπάιντεν ότι η εξομάλυνση του βασίλειού του με το Ισραήλ θα συνεχιστεί μετά τον πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία, Τζο Μπάιντεν,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφώνησαν στη συνέχιση της οικοδόμησης των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, που ήταν σε εξέλιξη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την Τρίτη 24/10, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τους The Times of Israel.

Ο Μπάιντεν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της προσπάθειας για μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις υποχωρήσει η κρίση, βασιζόμενοι στο έργο που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν αναγνωρίσει ότι η προσπάθεια εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας δεν είναι πλέον η πιο άμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς εργάζονται για να ανταποκριθούν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι προσηλωμένος στον στόχο και έχει υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους για τη σφαγή που διέπραξε Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος ήταν για να προσπαθήσει να ματαιώσει την προσπάθεια εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μπάιντεν, αλλά κυρίως ο διάδοχος Μοχάμεντ, «χαιρέτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν επίσης την πρόσφατη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε «τη συνεισφορά του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη αυτών των ανθρωπιστικών προσπαθειών και συζήτησε την εκταμίευση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να στηρίξει».

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή και την πρόληψη της επέκτασης της σύγκρουσης», αναφέρει ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα των συμμάχων τους στην περιοχή από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Reuters με τη σειρά του μετέδωσε ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν την Τρίτη 24/10 τις προσπάθειες να αποτραπεί η διεύρυνση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες «για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν σε στενό συντονισμό.

Ο Μπάιντεν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτησαν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα και αναγνώρισαν ότι «χρειάζονται πολύ περισσότερα για τους άμαχους» για να έχουν διαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Και οι δύο καλωσόρισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν τη σημασία της εργασίας για μια «βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις υποχωρήσει η κρίση, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι θα «χτίσουν πάνω στο έργο που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες».

Ο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπαν ότι πίστευαν ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που άφησε νεκρούς πάνω από 1.400 ανθρώπους είχε εν μέρει το κίνητρο να διαταράξει μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία, η έδρα των δύο ιερότερων ιερών του Ισλάμ, έδωσε την ευλογία της στους γείτονες του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, να εγκαθιδρύσουν σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 υπό την αμερικανική διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ριάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμά τους, λέγοντας ότι οι στόχοι του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα.

Τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ανησυχούν ότι μια ευρύτερη σύγκρουση θα επηρεάσει την εθνική τους ασφάλεια και ασκούν πιέσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άρση της πολιορκίας στη λωρίδα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς έχουν σκοτώσει περισσότερους από 5.700 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 2.300 παιδιά, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Γάζας.

Η Γάζα, μια λωρίδα γης μήκους 45 χιλιομέτρων (25 μίλια) που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, κυβερνάται πολιτικά από το 2007 από τη Χαμάς, αλλά αντιμετωπίζει αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα