Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: Σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: Σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Στη Σύνοδο Κορυφή για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το Σάββατο 21/10 στο Κάιρο, συμμετείχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Να σημειωθεί ότι ο ελληνοκύπριος ηγέτης στη συνέχεια μετέβη στο Ισραήλ [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ].

Κατά την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος συμμετέχει ως χώρα της περιοχής, το πλησιέστερο μέλος της ΕΕ στην Μ. Ανατολή, και που η ασφάλεια της οποίας επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.

Επίσης είπε, «λαμβάνουμε μέρος ως χώρα που διατηρεί άριστους δεσμούς με όλες τις χώρες της περιοχής», γι’ αυτό και «είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο προς την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη ζώνη».

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως η τρομοκρατία είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος και γι’ αυτήν δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε εξάλλου πως η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους και τον παλαιστινιακό σκοπό.

Από την άλλη, είπε, η άμυνα ενός κράτους θα πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, σημειώνοντας παράλληλα πως επιβάλλεται αποκλιμάκωση και προστασία των αμάχων. Τα πλήγματα κατά αμάχων ή κατά εγκαταστάσεων αμάχων είναι μη αποδεκτά, τόνισε. Θα πρέπει εξάλλου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια, έχει απόλυτη ανάγκη από ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου στο Κάιρο, παραθέτοντας σε οκτώ σημεία την προσέγγιση της Κύπρου. 

Τα οκτώ σημεία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέθεσε σε οκτώ σημεία την προσέγγιση της Κύπρου για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

1. Η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία. Ως εκ τούτου, καταδικάσαμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

2. Το γεγονός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό ή την παλαιστινιακή υπόθεση.

3. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα πρέπει πάντα να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

4. Η ανάγκη για μόνιμη αποκλιμάκωση.

5. Η ζωτική σημασία της προστασίας όλων των αμάχων – η στόχευση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών είναι απαράδεκτη.

6. Διασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα. Αναγνωρίζουμε πλήρως τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου, και από αυτή την άποψη. Για το σκοπό αυτό, η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

7. Η ανάγκη για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

8. Η εκ νέου δέσμευση για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις παραμέτρους που αντικατοπτρίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας

Φόβος για τις συνέπειες

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια που συνιστά η τρέχουσα σύγκρουση.

«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται τεράστιο μεταναστευτικό βάρος. Δεν μπορεί να αναμένεται να επωμιστούν άλλο.»

Συμμεριζόμαστε επίσης τον φόβο ότι, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, η γειτονιά μας θα υποστεί δυσανάλογα το βάρος των συνεπειών αυτής της σύγκρουσης, εξήγησε.
 
«Είναι ουσιαστικά ένα ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί το παγκόσμιο σύστημα συλλογικής μας ασφάλειας» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα