Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Νίκο, φίλε μου, έρχεσαι στην πιο σκοτεινή στιγμή»

Ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Νίκο, φίλε μου, έρχεσαι στην πιο σκοτεινή στιγμή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισαάκ Χέρτσογκ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κύπρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Το Ισραήλ επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Νίκο, φίλε μου, έρχεσαι στην πιο σκοτεινή στιγμή.

»Αποτελεί μία μάχη του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας», είπε αρχικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και έναρξης του πολιτικού διαλόγου.

Οι δύο άντρες είχαν θερμό εναγκαλισμό, ενώ, στη συνέχεια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι «η αγριότητα που έχουμε δει, είναι η χειρότερη μετά το Ολοκαύτωμα.

»Πριν από μία δεκαετία, είχα επισημάνει στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Χαμάς είναι ISIS.

»Δεν με πίστεψαν, αλλά τώρα ξέρουν ότι είναι χειρότεροι».

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ.κ. Ισαάκ Χέρτζογκ και Βενιαμίν Νετανιάχου, αντίστοιχα, είχε το Σάββατο 21/10 βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Τελ Αβίβ, όπου μετέβη αμέσως μετά το πέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, της Αιγύπτου.

Μεταφέροντας μηνύματα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης που επηρεάζει την περιοχή μας, της συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και της ανάγκης να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, καθώς και της έναρξης πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία ορίζοντα επίλυσης του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε αρχικά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Νετανιάχου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που μετέβη στο Ισραήλ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, περιέγραψε τις φρικτές στιγμές που βίωσε ο λαός του Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και με τον Γερμανό Καγκελάριο και τόνισε την ανάγκη ο πολιτισμένος κόσμος να ενωθεί κατά της τρομοκρατίας και της Χαμάς.  

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για το ότι μετέβη στο Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εθνικό πένθος για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που αντιμετώπισε το έθνος μας από την ανεξαρτησία του.

»Και η αλληλεγγύη σας σημαίνει τόσα πολλά για μας».

«Επίσης, θέλω να πω πως ό,τι επιχειρούμε σήμερα είναι μέρος του δικαιώματος μας να αμυνθούμε, το επιχειρούμε τηρώντας πλήρως τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για αυτό επιτρέψαμε τη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε να βοηθήσουμε τους άμαχους να μην είναι υπό τα πυρά, να μετακινηθούν, να πάρουν βοήθεια».

Είναι ξεκάθαρο σε εμάς, αφού βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και επικεντρωμένοι για το τι συμβαίνει, στην πλευρά του Λιβάνου, ότι το κράτος του Λιβάνου είναι απόλυτα υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση και θα φέρει πλήρη ευθύνη αν η κατάσταση επιδεινωθεί, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Το ζήτημα των ομήρων είναι μια τραγωδία, η άμεση απελευθέρωση τους θα πρέπει να είναι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα για όλους μας.

»Την ίδια ώρα, χαίρομαι που η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να μεταφέρεται στη Γάζα, είναι μια θετική εξέλιξη.

«Είμαι, επίσης, εδώ διότι βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά, είμαστε φίλοι, οι δικές σας ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, και είμαστε εδώ και ως μέλος της ΕΕ, και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα σε αυτό το πολύ δύσκολο σταυροδρόμι για τη γειτονιά μας.

»Και είμαι εδώ για να συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση σε αυτή την κρίση», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Στις συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά.

Σχετικά άρθρα