Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: «Προβληματική» η σχέση Όρμπαν με Πούτιν – «Οι ΗΠΑ ανησυχούν»

ΗΠΑ: «Προβληματική» η σχέση Όρμπαν με Πούτιν – «Οι ΗΠΑ ανησυχούν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Βίκτορ Όρμπαν, Βλάντιμιρ Πούτιν, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουγγαρία, Ρωσία,

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία και θεωρούν «προβληματική» την απόφαση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε την Παρασκευή 20/10 η αμερικανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη.

Ο Ορμπάν είχε διμερή συνάντηση με τον Πούτιν την Τρίτη στο περιθώριο του φόρουμ «Μία ζώνη, ένας δρόμος» στο Πεκίνο.

Είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχε στο φόρουμ ή που έχει συναντήσει τον Πούτιν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη σχέση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρέσμαν ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter):

«Ο ηγέτης της Ουγγαρίας επιλέγει να σταθεί δίπλα σε έναν άνδρα του οποίου οι δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, και μόνος μεταξύ των Συμμάχων μας».

Η Ουγγαρία, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αντιταχθεί σε πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας στην αντίστασή της απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας ενώ προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος από το αργό και το αέριό της από τη Ρωσία.

Ο Ορμπάν δήλωσε στον Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Πεκίνο ότι η Ουγγαρία ποτέ δεν θέλησε να αντιταχθεί στη Ρωσία και ότι προσπαθεί να διασώσει τις διμερείς σχέσεις.

Μετά τη συνάντηση με τον Ορμπάν, οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας, που είναι διαπιστευμένοι στη Βουδαπέστη, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για την προσέγγιση της Ουγγαρίας με τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο Μπάλας Ορμπάν, απέρριψε τις αμερικανικές επικρίσεις σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουγγαρία «έχει κουραστεί» από την «υποκρισία» του Αμερικανού πρεσβευτή.

Σχετικά άρθρα