Περισσότερα από 98.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας ή το 25% του συνόλου, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Στην καθημερινή του αναφορά για την κατάσταση στην περιοχή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τονίζει μάλιστα ότι αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική, καθώς η πρόσβαση στις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά από τους βομβαρδισμούς είναι αδύνατη, ειδικά στην πόλη της Γάζας αυτού του Παλαιστινίου.
Μόνο τη νύχτα 17 προς 18 Οκτωβρίου, ένα συγκρότημα κατοικιών καταστράφηκε στο Αλ Μπουρέιζ, στην κεντρική Γάζα, όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Άλλοι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Γραφείο Συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει ότι έχουν εκδηλωθεί 59 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, σε 170 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων 20 που χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA), καθώς και ένα πανεπιστημιακό κτίριο, επτά εκκλησίες και 11 τζαμιά.
Οι διαταγές του Ισραήλ προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν στα νότια της λωρίδας έχουν αφήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους, από τους οποίους περίπου 513.000 στεγάζονται σε εγκαταστάσεις της UNRWA.
Περίπου 14 εργαζόμενοι της UNRWA έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου λόγω εχθροπραξιών, καθώς και οκτώ άτομα που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις της.
«Τα καταφύγια της UNRWA είναι υπερπλήρη, με περιορισμένες προμήθειες τροφίμων, ελάχιστο καθαρό νερό και λιγοστά είδη υγιεινής.
»Οι ακραίες συνθήκες, μαζί με το τραύμα του πολέμου, έχουν αρχίσει να προκαλούν μάλιστα, εντάσεις μεταξύ των εκτοπισμένων», ανέφερε η οργάνωση.
Περίπου 3.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένουν στο αιγυπτιακό έδαφος στον κλειστό μεθοριακό σταθμό της Ράφα, μέχρι να επιτραπεί η είσοδος στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), υπάρχουν μόνο προμήθειες τροφίμων δύο εβδομάδων στη Λωρίδα, ενώ τα τρόφιμα στα καταστήματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι στη Γάζα παραμένουν αποκλεισμένοι στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου: ορισμένοι από αυτούς συνελήφθησαν από τις ισραηλινές Αρχές και άλλοι μεταφέρθηκαν σε διάφορες εγκαταστάσεις στη Δυτική Όχθη.