Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

NTV: 10 έως 50 νεκροί στο νοσοκομείο στη Γάζα – Newsweek: «Το Ισραήλ δεν στόχευσε το νοσοκομείο, αυτό το ξέρουμε»

NTV: 10 έως 50 νεκροί στο νοσοκομείο στη Γάζα – Newsweek: «Το Ισραήλ δεν στόχευσε το νοσοκομείο, αυτό το ξέρουμε»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Newsweek, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Μία μέρα μετά την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ για την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας και ενώ η Ε.Ε. τηρεί πιο προσεκτική στάση τονίζοντας την ανάγκη για ανεξάρτητη έρευνα και απτά στοιχεία για την απόδοση ευθυνών, το γερμανικό δίκτυο NTV επικαλούμενο ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό των παλαιστινιακών Αρχών για τουλάχιστον 470 νεκρούς στο νοσοκομείο και κάνει λόγο για 10 έως 50 νεκρούς.

Από την αρχή η Χαμάς αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή απέδωσαν την ευθύνη στις ισραηλινές επιδρομές.

Η έκρηξη στο νοσοκομείο εξόργισε τον αραβικό κόσμο ενώ ακόμη και οι φιλικές προς το Ισραήλ αραβικές κυβερνήσεις απέδωσαν ομόφωνα την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό.

Από την άλλη, το Ισραήλ επικαλούμενο διάφορα στοιχεία αρνήθηκε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκέτας από την δεύτερη ένοπλη ομάδα της Γάζας, τον Ισλαμικό Τζιχάντ που είναι ευθυγραμμισμένος με τη Χαμάς.

Πέρα από αυτό, κατηγόρησε, επικαλούμενο συνομιλία που έχει υποκλέψει, τη Χαμάς ότι συνειδητοποίησε αμέσως ότι το Ισραήλ δεν έφερε ευθύνη αλλά αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα πόλεμο προπαγάνδας, «φουσκώνοντας» μάλιστα τον αριθμό των θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χάιατ, δήλωσε την Πέμπτη 19/10 ότι ο αριθμός των νεκρών του νοσοκομείου ήταν μερικές δεκάδες, όχι εκατοντάδες.

ΗΠΑ: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε

Με βάση όλα αυτά γίνεται εύλογο το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ στήριξαν γρήγορα την εκδοχή του Ισραήλ.

Γιατί, σημειώνει το Newsweek επικαλούμενο αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δεν επιτέθηκαν στο νοσοκομείο.

«Το Ισραήλ δεν στόχευσε το νοσοκομείο, αυτό το ξέρουμε», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

«Οι εικόνες και τα σήματα [αναχαιτίσεις] δείχνουν επιπλέον ότι ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Γάζας έπεσε κοντά στο νοσοκομείο, όχι πάνω του».

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ούτε το Ισραήλ γνωρίζει. Όχι ακόμα», ανέφερε άλλος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις τους καταλήγουν σε μερικές δεκάδες νεκρούς.

«Δεν λέω ότι δεν παραμένει μια τραγωδία», συμπληρώνει, «αλλά αυτή είναι άλλη μία περίπτωση των υπερβολών και των κραυγαλέων ψευδών από την πλευρά του Χαμάς».

Αλλάζει η εστίαση της Χαμάς

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί μια αλλαγή που παρατηρείται στο αφήγημα της Χαμάς σχετικά με τον πόλεμο.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές, το αφήγημα της Χαμάς έχει πλέον αλλάξει ριζικά, εστιάζοντας περισσότερο στις απώλειες των Παλαιστινίων και λιγότερο στην επιτυχία της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ.

«Τα πάντα σχετικά με τον πόλεμο της Χαμάς, από την πιθανότητα χερσαίας εισβολής στο Ισραήλ μέχρι τον ρυθμό των ισραηλινών βομβαρδισμών θα αλλάξουν τώρα», σημειώνει ένας ανώτερος αξιωματικός των πληροφοριών.

Γιατί το Ισραήλ «έδειξε» τον Ισλαμικό Τζιχάντ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία:

Δημοσίευσε υλικό που δείχνει τον Ισλαμικό Τζιχάντ να εκτοξεύει περίπου 10 ρουκέτες προς Ισραηλινούς από την ίδια γειτονιά στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο.

Επισημαίνει ότι δεν σχηματίστηκε κρατήρας και ότι δεν υπάρχουν ζημιές στα γύρω κτίρια.

Δημοσίευσε στοιχεία και έναν χάρτη που δείχνουν ότι πολλές ρουκέτες αποτυγχάνουν να εκτοξευθούν σωστά από τη Γάζα προς το Ισραήλ, που είναι ο στόχος τους.

Υποστήριξε ότι οι εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται από συγκροτήματα δίπλα σε κτίρια που περιέχουν άμαχους πληθυσμούς.

Επικαλέστηκε βίντεο του Al Jazeera που φαίνεται να έχει καταγράψει τη στιγμή κατά την οποία εκτοξεύθηκε η ρουκέτα.

Η πλευρά της Χαμάς

Μιλώντας στο Newsweek ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η ομάδα συγκεντρώνει στοιχεία για να αποδείξει ότι το νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τα στοιχεία που συλλέγει αφορούν μαρτυρίες και συντρίμμια των ρουκετών.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν διεθνώς, όπως είπε, χωρίς όμως να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.

Σχετικά άρθρα