Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνα: Ο Σι αποκάλεσε «αγαπητό φίλο» τον Πούτιν – Κοινή δυσπιστία προς τη Δύση

Κίνα: Ο Σι αποκάλεσε «αγαπητό φίλο» τον Πούτιν – Κοινή δυσπιστία προς τη Δύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Κίνα, Πεκίνο, Ρωσία, Σι Τζινπίνγκ,

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να επιβεβαίωσαν την Τετάρτη την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας καθώς συναντήθηκαν στο Πεκίνο στο περιθώριο ενός φόρουμ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Τους δύο ηγέτες «δένουν» η εμβάθυνση των διμερών δεσμών και η κοινή δυσπιστία τους προς τη Δύση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης για τη 10η επέτειο της πρωτοβουλίας Belt and Road, της πολιτικής υπογραφής του Σι για την κατασκευή έργων υποδομών στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

Ο Πούτιν έκανε γνωστό ότι «συζήτησε για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με τον Σι», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Σι αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπητό παλιό του φίλο», λέγοντας ότι η μεταξύ τους αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεχίζει να βαθαίνει, ενώ ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ενισχύσει τον συντονισμό στις διπλωματικές τους πολιτικές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών.

Ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε από κοινού προσπάθειες για τη «διασφάλιση της διεθνούς δικαιοσύνης», αναφερόμενος στην κοινή αντίθεση των δύο χωρών στη διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν επίσης ότι το διμερές τους εμπόριο βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και πλησιάζει στο ρεκόρ των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

«Ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτασε σε ιστορικό επίπεδο και πλησιάζει τον στόχο των 200 δισεκ. δολαρίων που έχουν θέσει οι δύο πλευρές», ανέφερε ο Σι.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο της Ουκρανίας και έχει ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Πριν από τις συνομιλίες της συνόδου κορυφής, ο Σι και ο Πούτιν μίλησαν την Τετάρτη το πρωί στο φόρουμ για την παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομής της Κίνας Belt and Road.

Ο Πούτιν είπε ότι είναι χαρούμενος που βλέπει την επιτυχία της Κίνας στην εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «δικαιότερου, πολυπολικού κόσμου».

Στη συνάντηση με τον Σι, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «διεθνές δημόσιο αγαθό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι σημείωσε επίσης ότι έχει συναντηθεί με τον Πούτιν 42 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και εξήρε τη βαθιά φιλία τους, πρόσθεσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο.

Σχετικά άρθρα