Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επικοινωνία Νετανιάχου-Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός και επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Επικοινωνία Νετανιάχου-Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός και επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Βλάντιμιρ Πούτιν, Εμπραχίμ Ραϊσί, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη Δευτέρα 16/10 ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζει την ανησυχία του για την «καταστροφική αύξηση» του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «περιφερειακό πόλεμο».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την «εντονότατη ανησυχία του απέναντι στην κλιμάκωση των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που συνοδεύεται από την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη «άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας ώστε να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης», πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Οι ομόλογοι του Πούτιν «υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την επείγουσα προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών».

«Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο», πρόσθεσε επίσης το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να «συντονίσει τις προσπάθειες με όλους τους εποικοδομητικούς εταίρους ώστε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», και μέσω του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, που στοχεύει στην επίτευξη «άμεσης, ισορροπημένης και μη πολιτικοποιημένης ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε άλλη μια φορά ότι η βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προϋποθέτει την «ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Ο Πούτιν συνομίλησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προτού επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνεχιζόμενη κρίση βρίσκεται «στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου» Πούτιν, διαβεβαίωσε ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Ρωσία διατηρεί κατά παράδοση καλές σχέσεις τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις παλαιστινιακές Αρχές, καθώς και με αρκετούς περιφερειακούς παράγοντες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή –μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ– που συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Σχετικά άρθρα