Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιορδανία λέει ότι η εκκένωση της πόλης της Γάζας θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο»

Η Ιορδανία λέει ότι η εκκένωση της πόλης της Γάζας θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αϊμάν Σαφάντι, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ιορδανία, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Η Ιορδανία δήλωσε το Σάββατο ότι οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να επιβάλει νέο εκτοπισμό Παλαιστινίων θα ωθήσει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Βέβαια, απορίας άξιο είναι τι εννοεί η Ιορδανία ως εκτοπισμό. Λησμονεί άραγε η Ιορδανία ότι το 20% των Ισραηλινών πολιτών είναι Άραβες, δηλαδή Παλαιστίνιοι;

Λησμονεί η Ιορδανία ότι οι Άραβες στη Δυτική Όχθη, δηλαδή στην αρχαία Ιουδαία, πριν «βαφτιστούν» Παλαιστίνιοι ήταν Ιορδανοί πολίτες;

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ στη Γάζα και ο εξαναγκασμός των κατοίκων του να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική δράση αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Δηλαδή, η Ιορδανία τι προτείνει; Οι άμαχοι να μείνουν «ασπίδες» της Χαμάς; Η Ιορδανία έχει κάποια πρόταση για εξουδετέρωση της Χαμάς; Προφανώς ΔΕΝ έχει γι’ αυτό παριστάνει ότι την έπιασε ο ανθρωπιστικός πόνος.

Ο Σαφάντι είπε ότι η στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς σκοτώνει αθώους πολίτες και θα προκαλέσει, στον απόηχο της, απελπισία και καταστροφή που δεν θα πετύχει την ασφάλεια στο Ισραήλ.

«Ο πόλεμος σκοτώνει και εκτοπίζει αθώους Παλαιστίνιους και θα αφήσει την περιοχή και τον κόσμο αντιμέτωπους με τις επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος καταστροφής και απόγνωσης που θα δημιουργήσει το Ισραήλ στη Γάζα», είπε ο Σαφάντι σε σχόλια μετά τη συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του.

«Δεν θα επιτύχει ασφάλεια ούτε θα οδηγήσει στην ειρήνη», είπε ο Σαφάντι.

Η ώθηση του Ισραήλ να μετακινήσει ολόκληρο τον πληθυσμό για να εγκαταλείψει τα σπίτια του ήταν μια «κόκκινη γραμμή» που θα αντιμετώπιζαν οι Άραβες, είπε ακόμα ο Σαφάντι.

«Αυτό θα βυθίσει την περιοχή στην κόλαση του πολέμου… πρέπει να τελειώσουμε αυτή την τρέλα», πρόσθεσε.

Η συνέχιση του πολέμου απειλεί επίσης την εξάπλωσή του σε άλλα μέτωπα, είπε ο Σαφάντι προσθέτοντας ότι «η βία θα προκαλέσει περισσότερη βία και καταστροφή».

Οι Γαζαίοι να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα το Σάββατο 14/10.

Το Ισραήλ ανανέωσε τις εκκλήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με φυλλάδια που έριξε από αέρος για περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους να μετακινηθούν νότια, εντός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους.

Οικογένειες με αυτοκίνητα, φορτηγά και γαϊδούρια γεμάτα με περιουσιακά στοιχεία συνωστίστηκαν σε έναν κεντρικό δρόμο που κατευθυνόταν μακριά από την πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνέχιζαν να σφυροκοπούν τη μικρή, πολιορκημένη περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει τα χτυπήματα, δημοσίευσε ένα μήνυμα στα αραβικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μετακινηθούν σε δύο κύριες διαδρομές χωρίς να υποστούν ζημιά από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Η εντολή μαζικής εκκένωσης ισχύει για όλη την πόλη της Γάζας, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί σε υπόγεια κρησφύγετα της Χαμάς, αλλά οι Παλαιστίνιοι και ορισμένοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο τελικός στόχος του Ισραήλ είναι να απωθήσει τους Γαζαίους έξω από τα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα τετράγωνα της πόλης.

Η Γάζα έχει αποκλειστεί από τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες και τελεί υπό σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή ρεύματος.

Σχετικά άρθρα