Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Οι δικές σας δραστηριότητες στην Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Οι δικές σας δραστηριότητες στην Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Σφίγγει ο κλοιός στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «ελέγξουν» το Ισραήλ για αποφυγή περιφερειακού πολέμου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του.

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις βολές κατά της Ουάσιγκτον για την αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα φραστική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε την Παρασκευή 13/10 ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι δικές σας δραστηριότητες στη Συρία αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφορμή να εκτοξεύσει νέα πυρά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συρίας, αποτέλεσε το βήμα του τέταρτου Οικονομικού Φόρουμ Τουρκίας – Αφρικής.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών με τα παρακλάδια του PKK, δηλαδή της κουρδικής οργάνωσης στη Συρία, αποτελούν έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Τόνισε, επίσης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ασφαλείας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφερόμενος στην κατάρριψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν θα ασχοληθούμε με όσους παίζουν με αυτά τα παιχνίδια και πλέκουν αυτά τα σενάρια εις βάρος της Τουρκίας και θα πράξουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια μας, είπε Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα στο Ισραήλ…

Την ώρα που το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα, εν όψει χερσαίας επιχείρησης, η Τεχεράνη κάλεσε την Ουάσιγκτον να ελέγξει το Ισραήλ για νa αποφευχθεί διεύρυνση της σύγκρουσης.

Από τη Βηρυτό όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάx, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής στον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, Δυτικοί ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι σπεύδουν στο Ισραήλ για να εκφράσουν τη στήριξή τους μετά την επίθεση της Χαμάς.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιον βρέθηκε στο πλευρό του Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια και καταγγέλλοντας την τρομοκρατία της Χαμάς που συνέκρινε με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έφτασαν μαζί στο Τελ Αβίβ, ενώ την ευρωπαϊκή στήριξη στο Ισραήλ εξέφρασαν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι που επισκέφτηκε τη Σντερότ κάνοντας λόγο για εγκλήματα που θυμίζουν τους Ναζί.

Σχετικά άρθρα