Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Γερμανίας Μπέρμποκ: «Είμαστε όλοι Ισραηλινοί» – Μεταβαίνει στην Αίγυπτο

ΥΠΕΞ Γερμανίας Μπέρμποκ: «Είμαστε όλοι Ισραηλινοί» – Μεταβαίνει στην Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανία, Έλι Κοέν, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Χαμάς,

«Είμαστε όλοι Ισραηλινοί αυτές τις μέρες», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, συναντώντας νωρίτερα σήμερα (13/10) τον Ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κόεν στο Νετιβότ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ», απάντησε ο κ. Κόεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κυρία Μπέρμποκ χρειάστηκε να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο, καθώς ήχησε συναγερμός.

Αργότερα απόψε θα μεταβεί στο Κάιρο.

«Aυτές τις τρομερές μέρες, στεκόμαστε στο πλευρό σας και συμπάσχουμε μαζί σας.

»Αυτές τις μέρες είμαστε όλοι Ισραηλινοί. Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και του γερμανικού λαού», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ συναντήθηκε επίσης με συγγενείς Γερμανών οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν ακόμη ένα κτίριο κατοικιών που χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο γιος και ο εγγονός του.

«Σας ευχαριστώ που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήρθατε για να δείξετε υποστήριξη και αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και τόνισε ότι η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, «είναι χειρότερη και από το τρομοκρατικό δίκτυο ISIS».

«Η ειρηνική συνύπαρξη με τη Χαμάς είναι αδύνατη. Δεν μπορεί κανείς να τους περιγράψει ούτε ως ζώα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις φρικαλεότητες του περασμένου Σαββάτου.

Ο κ. Κόεν αναφέρθηκε ακόμη στην «πολύ σαφή» υποστήριξη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς:

«Ο εβραϊκός λαός, οι πολίτες του Ισραήλ και ολόκληρος ο κόσμος λένε “ποτέ ξανά!” σε τέτοιες σκηνές, με παιδιά που οδηγούνται σε ένα δωμάτιο και δολοφονούνται».

Η κυρία Μπέρμποκ, συνοδευόμενη από τον ομόλογό της, επισκέφθηκε κέντρο επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε για την επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι.

Το περασμένο Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το τέλος του Ολοκαυτώματος.

Η υπουργός εμφανίστηκε κατόπιν σοκαρισμένη και με δάκρυα στα μάτια από τις εικόνες που είχε δει.

«Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κανείς σε έναν άνθρωπο. Είμαστε εδώ όχι απλώς ως διπλωμάτες και υπουργοί Εξωτερικών, αλλά ως μητέρες, πατέρες, κόρες και γιοι.

»Αν δει κανείς τις φωτογραφίες και φανταστεί ότι είναι οι δικές του κόρες…

»Δεν ξέρω πώς βρίσκετε τη δύναμη να στέκεστε εδώ», είπε με σπασμένη φωνή στον ομόλογό της, ενώ ο κ. Κόεν και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Άρις Σαλικάρ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γερμανία, της έδειχναν ένα από τα σημεία στο νότιο Ισραήλ, όπου οι πύραυλοι της Χαμάς προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Απευθυνόμενη στην Χαμάς, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Απελευθερώστε αυτούς τους αθώους ανθρώπους, τα αθώα παιδιά!».

Η απελευθέρωση των ομήρων ήταν, όπως αποκάλυψε η ίδια, το βασικό θέμα και της συνάντησης που είχε χθες, στο Βερολίνο, με τον Εμίρη του Κατάρ, αλ Θάνι.

«Είμαστε σε συζητήσεις με όλους τους παράγοντες, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ότι όλοι οι Γερμανοί όμηροι, αλλά και όλοι οι άλλοι, θα απελευθερωθούν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα –όχι την υποχρέωση– να απελευθερώσει τους πολίτες του», σημείωσε, για να προσθέσει ότι η Χαμάς «κρύβεται πίσω από αμάχους, οι σήραγγες και τα κέντρα διοίκησης βρίσκονται σκοπίμως σε σχολεία και νοσοκομεία».

Με την τρομοκρατία που ασκεί στο Ισραήλ, η Χαμάς «είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτή την τρομερή κατάσταση – και για την κατάσταση των παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε και προειδοποίησε άλλες τρομοκρατικές ομάδες να μην αναμιχθούν:

«Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε άλλους παράγοντες στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ, να ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Απευθυνόμενη στους Ισραηλινούς, τόνισε: «Υποσχόμαστε να σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ. Ό,τι χρειάζονται οι Ισραηλινοί, θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ, η Αναλένα Μπέρμποκ χρειάστηκε να οδηγηθεί σε «ασφαλές σημείο», καθώς σήμανε συναγερμός για επίθεση με ρουκέτες.

Αργότερα απόψε, η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων.

Στην Αίγυπτο η κυρία Μπέρμποκ μεταβαίνει με ένα μικρότερο αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς το Airbus με το οποίο έφτασε στο Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό 80 Γερμανών. Θα τους συνοδεύει αξιωματούχος της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα