Το ιστορικό χρέος της Γερμανίας να στηρίξει το Ισραήλ τόνισε ο καγκελάριος Σολτς μιλώντας στην Ολομέλεια της γερμανικής βουλής. Σκληρή τιμωρία για τους υποστηρικτές της Χαμάς.
«Αγαπητοί φίλοι στο Ισραήλ, θρηνούμε και φοβόμαστε για εσάς (…) Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να αμυνθεί ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση.
»Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια πλευρά, στην οποία μπορεί να ταχθεί η Γερμανία, η πλευρά του Ισραήλ.
»Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι μια από τις κυρίαρχες επιταγές του γερμανικού κράτους (Staatsräson)».
Με απλά λόγια η συνολική στάση της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ ξεπερνά, θα μπορούσε να πει κανείς, μια πολιτική προτεραιότητα ή επιλογή αλλά αποτελεί επιταγή συνταγματικής φύσης για την μεταπολεμική Γερμανία.
Σε κλίμα βαθιάς ανησυχίας για τη δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απευθύνθηκε την Πέμπτη 12/10 στην Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η ίδια ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων κομμάτων.
Παρών στην Ολομέλεια ήταν και ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ.
«Η ιστορία του Ολοκαυτώματος καθιστά καθήκον της Γερμανίας να εργαστεί για την ασφάλεια του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος κάνοντας γνωστό ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου να τον κρατά διαρκώς ενήμερο για τις ανάγκες του Ισραήλ, πχ. ως προς την περίθαλψη τραυματιών.
«Θα εξετάσουμε όμως και άλλα αιτήματα προς υποστήριξη του Ισραήλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.
Απαγόρευση δραστηριοτήτων υπέρ της Χαμάς
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο της ομιλίας Σολτς αφορά την απαγόρευση δραστηριοτήτων υπέρ της Χαμάς στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο κάθε δράση υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς ή κάθε πράξη ή ρητορική με αντισημιτικό χαρακτήρα αποτελούν αξιόποινες πράξεις και αυτή η γραμμή θα τηρηθεί αυστηρά από τις γερμανικές Αρχές.
Στο στόχαστρο του καγκελάριου βρέθηκε ειδικότερα το παλαιστινιακό δίκτυο Samidoun, με διασυνδέσεις με την Χαμάς και υποστηρικτές μεταξύ άλλων σε Βερολίνο και Ντούισμπουργκ.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς επέρριψε ευθέως ευθύνη για στήριξη του Χαμάς στο Ιράν.
Έστειλε επίσης σαφή προειδοποίηση και στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να επέμβει στο Ισραήλ.
Ταυτόχρονα όμως επέρριψε ευθύνες και στον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη σιωπή» ως προς τα εγκλήματα της Χαμάς.
Κρίσιμες διαβουλεύσεις με Κατάρ και Τουρκία
Αμέσως μετά την ομιλία στην Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου κατ´ ιδίαν συνομιλίες είχε ο Όλαφ Σολτς με τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί στο Βερολίνο, χωρίς όμως να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται για μία σημαντική συνάντηση, με το Κατάρ να συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Χαμάς ενώ ενδέχεται να διαμεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων στην περιοχή.
Στο μεταξύ ο Όλαφ Σολτς είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι και επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικές πηγές αναμένεται επίσης να παίξει ρόλο-κλειδί ως διαμεσολαβητής και διαπραγματευτής για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και άλλα διεθνή πρακτορεία Τούρκοι αξιωματούχοι, κατ´ εντολή του προέδρου Ερντογάν, έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται από την Χαμάς.
Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση από τη μια πλευρά, ενώ ταυτόχρονα πρόσφατα εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ ζητά πυρομαχικά και ντρόουν
Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα πρώτα συγκεκριμένα αιτήματα παροχής στρατιωτικής συνδρομής από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προς το παρόν η Γερμανία εστιάζει στα αιτήματα που αφορούν την αποστολή πυρομαχικών για πολεμικά πλοία, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, προστατευτικά γιλέκα και αποθέματα αίματος.
Σύμφωνα με το Spiegel ήδη από το Σάββατο ο γερμανικός στρατός είχε λάβει επίσης αίτημα για παραχώρηση στο Ισραήλ δύο μαχητικών ντρόουν τύπου Heron TP, τα οποία προηγουμένως είχε μισθώσει η γερμανική Bundeswehr. Και το αίτημα αυτό φαίνεται να βρίσκεται υπό εξέταση.