Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με αφορμή τη βόμβα στην Άγκυρα οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέα εισβολή στη Συρία – «Νόμιμοι στόχοι» τους και οι Αμερικανοί;

Με αφορμή τη βόμβα στην Άγκυρα οι Τούρκοι ετοιμάζουν νέα εισβολή στη Συρία – «Νόμιμοι στόχοι» τους και οι Αμερικανοί;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Η Τουρκία ισχυρίστηκε την Τετάρτη 4/10 ότι οι δύο δράστες που πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι, «Ως αποτέλεσμα του έργου των δυνάμεων ασφαλείας μας, κατέστη σαφές ότι οι δύο τρομοκράτες ήρθαν από τη Συρία και εκπαιδεύτηκαν εκεί».

Την 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, είπε ότι δύο «τρομοκράτες» πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση μπροστά από τα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός απείλησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χτυπήσει ένα ευρύτερο φάσμα κουρδικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ ως αντίποινα για την επίθεση.

«Από εδώ και στο εξής, όλες οι υποδομές, οι μεγάλες εγκαταστάσεις και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε (ένοπλες κουρδικές ομάδες) στο Ιράκ και τη Συρία είναι νόμιμοι στόχοι για τις δυνάμεις ασφαλείας μας», πρόσθεσε.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τους Κούρδους στη Συρία είναι «αναπτυγμένοι» Αμερικανοί, Γάλλοι κι άλλοι σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία θεωρεί και τους Αμερικανούς στη Συρία «νόμιμους στόχους»;

Η απάντηση των Κούρδων της Συρίας

Ο Ανώτατος Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, απέρριψε κατηγορηματικά την Τετάρτη τους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ότι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία.

Ο Άμπντι έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X», πρώην Twitter, ότι οι δύο που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν «πέρασαν από την περιοχή μας όπως ισχυρίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι και δεν είμαστε μέρος της εσωτερικής σύγκρουσης στην Τουρκία, ούτε ενθαρρύνουμε την κλιμάκωση».

Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ότι οι δύο δράστες που πραγματοποίησαν την επίθεση είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία και απείλησε ότι η χώρα του είχε επιφυλάξει το δικαίωμα να χτυπήσει ευρύτερο φάσμα κουρδικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ ως αντίποινα για η επίθεση.

Η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF και να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική επίθεση κατά της περιοχής, σύμφωνα με τον Άμπντι.

Ο αρχηγός των SDF είπε ότι αυτές οι απειλές είναι «έγκλημα πολέμου».

Ο Άμπντι κάλεσε τις εγγυήτριες πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να «λάβουν τις κατάλληλες θέσεις σε αυτές τις συχνές απειλές και να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Δεν αρέσει στους Αμερικανούς η τουρκική επιθετικότητα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για τις απειλές από Τούρκους αξιωματούχους για επέκταση των επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Ο κύριος αναπληρωτής εκπρόσωπος, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση μπορεί να ξεκινήσει από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα για τον αντίκτυπό της στον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιχείρησης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αποκλιμάκωση και τη διατήρηση των εκεχειριών ως βασικό πυλώνα της πολιτικής μας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Πατέλ.

Σχετικά άρθρα