Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλία: Στους δρόμους οι φοιτητές για την αύξηση του κόστους ζωής

Ιταλία: Στους δρόμους οι φοιτητές για την αύξηση του κόστους ζωής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ενοίκιο, Ιταλία, Μιλάνο, Ρώμη, Τζόρτζια Μελόνι, Τορίνο, Φλωρεντία, Φοιτητές,

Οι διαμαρτυρίες κατά των υψηλών ενοικίων συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, με εκατοντάδες Ιταλούς φοιτητές να έχουν κατασκηνώσει μπροστά από πανεπιστημιακά κτίρια στο Τορίνο, αλλά και στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Μπολόνια και το Κάλιαρι.

Εκατοντάδες φοιτητές απαίτησαν περισσότερη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και αντιτάχθηκαν στα υψηλά ενοίκια σε διαμαρτυρία που έλαβε χώρα έξω από εκδήλωση στο Τορίνο την Τρίτη όπου και συμμετείχε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών στο Τορίνο, η Μελόνι συνοδευόταν από πολλούς υπουργούς.

Ενώ η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών και των επαρχιών, η Μελόνι μίλησε για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της και εξήρε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για την Ιταλία.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ξοδέψουμε με τον καλύτερο τρόπο όλους τους πόρους επειδή δεν έχουμε πολλούς και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνουμε (…) Στόχος μας είναι να έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό έθνος σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Μελόνι.

Όμως η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο Τορίνο δεν ήταν ευχάριστη σε όλους, καθώς εκατοντάδες μαθητές την υποδέχθηκαν με πανό που έγραφε:

«Μελόνι, δεν είσαι ευπρόσδεκτη στο Τορίνο».

Οι φοιτητές ζητούν κονδύλια για φθηνότερα ενοίκια, σχολεία και πανεπιστήμια και «όχι πόλεμο», αναφερόμενοι στην Ουκρανία.

Οι διαμαρτυρίες κατά των υψηλών ενοικίων συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, με εκατοντάδες φοιτητές να έχουν κατασκηνώσει μπροστά από πανεπιστημιακά κτίρια στο Τορίνο, αλλά και στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Μπολόνια και το Κάλιαρι.

Η εξεύρεση σπιτιού για την παρακολούθηση μαθημάτων στις μεγάλες πόλεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας Immobiliare.it, τα ενοίκια έφτασαν τον Ιούνιο στην υψηλότερη μέση τιμή των τελευταίων δύο ετών.

Ταυτόχρονα, υπήρξε σταθερή αύξηση στη ζήτηση σε σχέση με το 2021 σε όλα σχεδόν τα κύρια πανεπιστημιακά κέντρα, ενώ και οι τιμές των δωματίων παρουσίασαν νέα σημαντική ανοδική ώθηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Η τάση αυτή θα απαιτήσει περαιτέρω θυσίες από τις οικογένειες για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες εκπαιδευτικές ή/και επαγγελματικές ευκαιρίες για τα παιδιά τους.

»Θα είναι απαραίτητο οι θεσμοί να σκεφτούν πώς θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τον σημαντικό φιλόξενο ρόλο των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας», σχολιάζει ο ΚάρλοΤζιορντάνο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Immobiliare.it.

«Διαφορετικά, είναι πιθανό να γίνουν αποκλειστικό προνόμιο των ομάδων εκείνων του πληθυσμού που μπορούν να υπολογίζουν στις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, εις βάρος των νεότερων ανθρώπων, της κινητήριας δύναμης της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Στις διαμαρτυρίες της Τρίτης συμμετείχαν επίσης κοινωνικά κέντρα και βίαιοι ακτιβιστές, οι οποίοι έγιναν γρήγορα βίαιοι και χρειάστηκε να διαλυθούν από αστυνομικό κλοιό. Ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε στο κεφάλι με γκλομπ.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά άρθρα