Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκιση Κούρδισσα πρώην βουλευτίνα

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκιση Κούρδισσα πρώην βουλευτίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντιγιάρμπακιρ, Τουρκία,

Η Κούρδισσα πολιτικός Σέλμα Ιρμάκ καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο στην Άμιδα (τουρκικά Ντιγιάρμπακιρ) σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Η Άμιδα είναι η πρωτεύουσα του βόρειου Κουρδιστάν, που αποτελεί τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η σοσιαλπατριώτισσα πρώην βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος HDP, η οποία ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία λόγω πολιτικής δίωξης, κατηγορήθηκε για μια τηλεοπτική της εμφάνιση το 2015, όταν η Σέλμα Ιρμάκ κατήγγειλε βάναυσα εγκλήματα που διέπραξε το τουρκικό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του ηθοποιού και ακτιβιστή Hacı Lokman Birlik, το πτώμα του οποίου σύρθηκε στο Σιρνάκ από θωρακισμένο αυτοκίνητο, και η διαπόμπευση του γυμνού σώματος του Εκίν Γουάν, ενός αντάρτη από στρατιώτες του τουρκικού στρατού.

Ο δικηγόρος της Σέλμα Ιρμάκ, Raci Bilici, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τα σχόλια της εντολέας του εμπίπτουν στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης και ζήτησε αθώωση.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Κούρδισσα αυτοεξόριστη πολιτικό σε ένα χρόνο και τρεις μήνες φυλάκιση για απαξίωση της κυβέρνησης και δύο χρόνια και έντεκα μήνες για εξύβριση του προέδρου.

Η Σέλμα Ιρμάκ έχει περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή στην Τουρκία και είναι κατηγορούμενη σε πολλές ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης δίκης του Κομπάν κατά των πρώην στελεχών του HDP.

Το 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) έκρινε ότι η σύλληψη της Ιρμάκ και άλλων δώδεκα πρώην βουλευτών του HDP είχε πολιτικά κίνητρα και συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Σχετικά άρθρα