Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ένα τρίτο των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Το ένα τρίτο των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Περίπου 42.500 Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει, μέχρι τώρα, τις εστίες τους στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως επισημαίνουν Αρμένιοι αξιωματούχοι.

Το ένα τρίτο των Αρμενίων έχει ξεσπιτωθεί, ανάμεσά τους και η γιαγιά Μαλίνα, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Η ηλικιωμένη γυναίκα λέει στο βρετανικό δίκτυο ότι οι τοπικές Αρχές τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να πάνε στην Αρμενία, για λόγους ασφαλείας.

Το χωριό της γιαγιάς Μαλίνα, στην περιοχή «Martakert» του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πλέον άδειο.

Στο μεταξύ, εικόνες και βίντεο που έχουν κατακλύσει τα social media δείχνουν εκατοντάδες αυτοκίνητα, φορτωμένα με πράγματα, να διασχίζουν τον ένα και μοναδικό δρόμο που οδηγεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία.

Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι που θα παραμείνουν θα είναι ασφαλείς, αλλά ο πρωθυπουργός της Αρμενίας προειδοποίησε ότι η «εθνοκάθαρση» έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ -αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν- διοικούνταν από Αρμένιους επί τρεις δεκαετίες.

Η ορεινή περιοχή στον Νότιο Καύκασο είχε την υποστήριξη της Αρμενίας και της συμμάχου της , τη Ρωσία.

Τουλάχιστον 200 Αρμένιοι και δεκάδες στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν κατά την εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι αυτονομιστές συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι Αζέροι υποστηρίξαν ότι θέλουν να αντιμετωπίζουν τους Αρμένιους ως «ίσους πολίτες», αλλά τους παρέχεται περιορισμένη βοήθεια με πολλούς κατοίκους να τρέπονται σε φυγή.

Τη Δευτέρα, μια τεράστια έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων σκότωσε τουλάχιστον 68 ανθρώπους, τραυμάτισε 300 ενώ 105 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην πρωτεύουσα «Stepanakert» από τους Αρμένιους, αλλά πολλοί ξαναγέμιζαν τα αυτοκίνητά τους.

Καθώς διέσχιζαν τα σύνορα, χιλιάδες Αρμένιοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρχές του Μπακού ισχυρίστηκαν ότι αναζητούσαν υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Την ίδια ώρα, μία κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χώρα σκοπεύει να χορηγήσει «αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές που κατέθεσαν τα όπλα στο Καραμπάχ».

«Αλλά αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των πολέμων του Καραμπάχ πρέπει να παραδοθούν», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι του BBC είδαν οικογένειες να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα με τις βαλίτσες τους να είναι η μία πάνω στην άλλη, τοποθετημένες σε σχάρες οροφής.

«Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ότι εγκαταλείπουν οριστικά τις εστίες τους και για το λόγο αυτό προσπαθούν να πάρουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν», σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ να παράσχει «άνευ όρων προστασία και ελευθερία μετακίνησης στους αμάχους ζητώντας παράλληλα να επιτραπεί η πρόσβαση για ανθρωπιστική πρόσβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε επίσης και τις δύο πλευρές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι στιγμής, έχει επιτραπεί μόνο ένα οικονομικό πακέτο και 70 τόνοι τροφίμων από τότε που οι αυτονομιστές αποδέχθηκαν την κατάπαυση του πυρός και συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσης ότι 40 τόνοι αλεύρι και είδη υγιεινής έχουν ήδη φθάσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι της Αρμενίας δηλώνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραπεί σε φυγή, δεν έχουν φαγητό ή κάποια στέγη και κοιμούνται σε υπόγεια, σχολικά κτίρια ή ακόμη και στο δρόμο.

Το αρμενικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει ελικόπτερα για την απομάκρυνση ασθενών από τα νοσοκομεία της περιοχής.

Αλλά και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει ιατρικές προμήθειες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, απεσταλμένοι από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν συνάντηση για συνομιλίες.

Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Μπακού έχει ξεκινήσει χωριστές διαπραγματεύσεις με τις αρμένικες Αρχές στο Καραμπάχ σχετικά με το μέλλον της περιοχής.

Σχετικά άρθρα