Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τσεχία αγοράζει 24 μαχητικά F-35 ύψους 6,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Τσεχία αγοράζει 24 μαχητικά F-35 ύψους 6,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τσεχία,

Η Δημοκρατία της Τσεχίας θα αγοράσει 24 αμερικανικά μαχητικά F-35, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής.

«Τα πρώτα F-35 θα είναι έτοιμα το 2029 και οι πιλότοι μας θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται ως εκ τούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα στους δημοσιογράφους.

Όπως διευκρίνισε, τα πρώτα F-35 θα φθάσουν το 2031 στη Δημοκρατία της Τσεχίας και ο τσεχικός στρατός θα διαθέτει συνολικά 24 αεροσκάφη έως το 2035.

Η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνόχοβα διευκρίνισε ότι η συνολική τιμή της αγοράς ανέρχεται σε 150 δισ. κορώνες (6,5 δισ. δολάρια).

«Θα πληρώσουμε σχεδόν 106 δισ. κορώνες για τα αεροσκάφη, τα πολεμοφόδια, τους προσομοιωτές, την εκπαίδευση, τους φόρους και λοιπά στοιχεία έως το 2034», δήλωσε η υπουργός Άμυνας στον Τύπο.

Το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί συγκεκριμένα για την αγορά καυσίμων και τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν συνεπώς στον προϋπολογισμό του τσεχικού κράτους, πρόσθεσε.

Ο τσεχικός στρατός χρησιμοποιεί σήμερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen της Saab AB, σουηδικής κατασκευής, των οποίων το συμβόλαιο ενοικίασης θα λήξει το 2027.

Τα Gripen θα αντικατασταθούν από τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35, την πώληση των οποίων στην Τσεχία ενέκρινε τον Ιούνιο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες προσωρινές λύσεις», δήλωσε η Τσερνόχοβα.

Σύμφωνα με τον Φιάλα, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αφιερώσει το 2% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στην άμυνα, σύμφωνα με τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ.

«Είναι σημαντική η σύσφιξη των σχέσεών μας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Με την κίνηση αυτή, τους λέμε ότι παίρνουμε στα σοβαρά την άμυνα της χώρας μας και ότι μπορούν να βασίζονται σε μας», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα