Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τη Ρωσία για την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καύκασος, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Νικόλ Πασινιάν, Ρωσία,

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία για τον νέο κύκλο εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι δεν απέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν από το να εξαπολύσει νέα επίθεση.

«Η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος», είπε ο Μάθιου Μίλερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό.

Τη Κυριακή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικές» τις συμμαχίες της χώρας του, κάτι που η Ρωσία αμφισβητεί.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την τύχη των Αρμένιων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τονίζοντας ότι «προσυπογράφει» τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής στην περιοχή ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να καθησυχαστούν οι άμαχοι.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Έκκληση από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή.

«Υπάρχουν παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο στην αρμενική πλευρά των συνόρων και, επομένως, δεν μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες από το ίδιο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ και επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τον ΟΗΕ, ότι «η στρατιωτική βία που είδαμε από το Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτη».

Αναφερόμενος στους Αρμένιους της περιοχής, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό τώρα το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει την ευθύνη για την αξιόπιστη και συνολική προστασία του πληθυσμού» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απέλαση ή ακόμη και την αναγκαστική μετανάστευση των Αρμενίων του Καραμπάχ.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Βαχάγκν Χατσατουριάν.

Ερωτώμενος εάν η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν θεωρούνται ασφαλής τόπος προέλευσης, ο Στέφεν Χέμπεστράιτ απάντησε αρνητικά.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι για την ώρα δεν υπάρχει προσφυγική κίνηση από την περιοχή προς τη Γερμανία.

Σχετικά άρθρα