Το Σάββατο 23/9, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασέρ Γκιουλέρ τόνισε την ανάγκη ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να εκπληρώσει αρκετές προϋποθέσεις πριν αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο Γκιουλέρ είπε:
«Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, επιπλέον του σχηματισμού κυβέρνησης που εκπροσωπεί όλες τις συριακές σέκτες».
Την Κυριακή 24/9, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει ένα σχέδιο δράσης για τη Συρία και την Τουρκία σχετικά με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία.
Το σχέδιο δράσης απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Δαμασκού να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση στο τουρκικό έδαφος.
«Προτείναμε επίσης στη Δαμασκό και την Άγκυρα να είναι το Ιράν και η Ρωσία οι εγγυητές αυτής της συμφωνίας», είπε ο Αμπντολαχιάν.
Η Τουρκία δικαιολογεί εδώ και καιρό την παράνομη εισβολή της -και την παράνομη κατοχή εδαφών- στη Συρία με τη βάση ότι προστατεύει τα σύνορά της από «τρομοκρατικές» επιθέσεις.
Σε μια συνάντηση με τον Αμπντολαχιάν στη Δαμασκό στις 31 Αυγούστου, ο Αλ Άσαντ είπε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία αποτελεί «προϋπόθεση» για την αποκατάσταση των συροτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τη συριακή Προεδρία.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε στα αιτήματα του αλ Άσαντ λέγοντας:
«Πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί το κατάλληλο περιβάλλον, το συριακό καθεστώς πρέπει να αποδεχθεί το σύνταγμα και να διεξαγάγει εκλογές και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους εκεί.
»Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, φυσικά, θα φύγουμε ευχαρίστως» [σ.σ. τις ίδια ψέματα έλεγαν κι όταν εισέβαλαν στην Κύπρο πριν 50 χρόνια].
Η Τουρκία εξαπέλυσε τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις – εισβολές σε βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.
Η πρώτη ήταν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016 όπου κατέλαβε την Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ, η δεύτερη ήταν η επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς» το 2018 με την οποία κατέλαβε το Αφρίν και η τρίτη ήταν η «Πηγή Ειρήνης» το 2019 που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή. των δύο πόλεων Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) και Τελ Αμπιάντ με την ύπαιθρό τους.