Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λίβανος «κλείνει» τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες κι απελαύνει αυτούς που ήδη φιλοξενεί – Θέλουν να πάνε στην ΕΕ (Κύπρο;)

Ο Λίβανος «κλείνει» τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες κι απελαύνει αυτούς που ήδη φιλοξενεί – Θέλουν να πάνε στην ΕΕ (Κύπρο;)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λίβανος, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία,

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Λιβάνου συνεδρίασε τη Δευτέρα 11/9 και εξέδωσε μια σειρά από αυστηρές αποφάσεις σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε εντολή στις αρμόδιες διοικήσεις και υπουργεία να λάβουν τις κατάλληλες ενέργειες εντός της δικαιοδοσίας τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το λιβανέζικο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές υπηρεσίες να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων, ιδιαίτερα εκείνων που αναλαμβάνουν τα συνοριακά συντάγματα στο στρατό και όλα τα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η αύξηση των επιθεωρήσεων κατά μήκος των οδών διείσδυσης και η διεξαγωγή ολοκληρωμένων και συντονισμένων επιχειρήσεων για τη στόχευση δικτύων λαθρεμπορίας. Οι δράστες παραπέμπονται στην αρμόδια δικαστική Αρχή για διώξεις.

Επιπλέον, το Συμβούλιο έδωσε εντολή για το κλείσιμο των παράνομων σημείων διέλευσης και τη δήμευση πόρων και κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες.

Οι ενέργειες αυτές θα συνοδεύονται από εκτεταμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Η μη εξουσιοδοτημένη είσοδος Σύρων στον Λίβανο θα απαγορευτεί και θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού τους στην πατρίδα τους.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Λιβανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι εμπόδισε 1.200 Σύρους να περάσουν τα σύνορα προς τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους να εκδώσουν άμεση έκθεση για τυχόν ύποπτες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις που σχετίζονται με Σύρους πρόσφυγες. Επιβλήθηκε επίσης μια άμεση έρευνα για τους Σύρους πρόσφυγες.

Το Υπουργείο Εργασίας έλαβε εντολή να ενισχύσει την εφαρμογή αποτρεπτικών νομικών μέτρων κατά ιδρυμάτων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λιβανέζικο έδαφος που παραβιάζουν τους εργατικούς νόμους και κανονισμούς, ιδίως όσον αφορά την ξένη (συριακή) εργασία.

Τα Υπουργεία Βιομηχανίας, Οικονομίας και Εμπορίου επιφορτίστηκαν με τη διασφάλιση της επιβολής των νομικών και οικονομικών συνεπειών έναντι των μη συμμορφούμενων εμπορικών εγκαταστάσεων και των εργοστασίων και ιδρυμάτων που απασχολούν Σύρους εργάτες.

Τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ομογενών και Κοινωνικών Υποθέσεων ζήτησαν εντατική συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την παροχή κατάλληλων και άμεσων συνθηκών στους Σύρους πρόσφυγες σε συνεργασία με υπηρεσίες ασφαλείας και στρατιωτικούς.

Το Υπουργείο Πληροφοριών δεν εξαιρέθηκε από οδηγίες, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο του έδωσε εντολή να ξεκινήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους της αναζήτησης καταφυγίου τόσο στη συριακή όσο και στη λιβανική κοινότητα, παροτρύνοντας τους πολίτες να συνεργαστούν με υπηρεσίες ασφαλείας και στρατιωτικούς για τη σύλληψη συμμοριών λαθρεμπόρων στα σύνορα.

Ο Λίβανος έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο απέλασης 15.000 Σύρων προσφύγων μηνιαίως.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ απέρριψε αυτό το ψήφισμα θεωρώντας ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι ένα μη ασφαλές κράτος.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια Σύρους που έφυγαν από την πατρίδα τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου.

Από τις αρχές Απριλίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου απέλασαν βίαια εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους περίπου 800.000 Σύρους που βρίσκονται υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες/μετανάστες στον Λίβανο φιλοδοξούν να κατευθυνθούν πέρα από τις ακτές του προς τις δυτικές χώρες. Η πρώτη δυτική χώρα και μέλος της ΕΕ πέρα από τις ακτές του Λιβάνου είναι η Κύπρος. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν φτάσουν 2 εκατ. Σύροι στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα