Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελχάμ Αχμάντ (πρόεδρος Κούρδων Συρίας): Μας επιτίθεται ο Άσαντ με τους Ιρανούς – Θέλουν να διώξουν τους Αμερικανούς

Ελχάμ Αχμάντ (πρόεδρος Κούρδων Συρίας): Μας επιτίθεται ο Άσαντ με τους Ιρανούς – Θέλουν να διώξουν τους Αμερικανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD),

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Ντέιρ αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, από την περασμένη εβδομάδα καθοδηγούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσε την Παρασκευή 1/9 η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC) Ελχάμ Αχμάντ, προειδοποιώντας για μεγάλης εμβέλειας επιδράσεις.

Στις 27 Αυγούστου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Ενίσχυση Ασφαλείας» με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ντέιρ αλ Ζουρ, «για την εξάλειψη εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους, να καταδιώξουν εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για τη διάπραξη αδικιών κατά του τοπικού πληθυσμού και για να εντοπίσουν λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται τα προς το ζην του πληθυσμού».

Στις 30 Αυγούστου, οι SDF ανακοίνωσαν την απόλυση του διοικητή του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ντέιρ αλ Ζουρ, Αχμάντ αλ Χαμπίλ, γνωστού ως Αμπού Κάουλα, για τη συμμετοχή του «σε πολλαπλά εγκλήματα και παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας και του συντονισμού με εξωτερικές οντότητες εχθρικές προς την [σοσιαλιστική και δημοκρατική] επανάσταση, διάπραξη ποινικών αδικημάτων και εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών, κακή διαχείριση της κατάστασης ασφαλείας, αρνητικό ρόλο στην αύξηση των δραστηριοτήτων των πυρήνων του ISIS», σύμφωνα με τις SDF.

Η επιχείρηση οδήγησε στην έκρηξη συγκρούσεων μεταξύ των SDF και ενόπλων που συνδέονται με τους απολυμένους ηγέτες και με τον Ναουάφ αλ Μπασίρ, αρχηγός της φυλής Αλ Μπαγκάρα κα φιλοϊρανική προσωπικότητα, του οποίου οι ένοπλες ομάδες δραστηριοποιούνται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτή η αναταραχή προκαλείται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και το συριακό καθεστώς που θέλουν να δημιουργήσουν αναταραχή και αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε η Ελχάμ Αχμάντ στο Twitter.

Η ισχυριζόμενη ατζέντα πίσω από αυτές τις συγκρούσεις, πρόσθεσε η Ελχάμ Αχμάντ, «είναι πολύ πιο τρομακτική».

Σημείωσε ότι, «τα καθεστώτα του Ιράν και του Άσαντ θέλουν να παρουσιάσουν αυτή την αναταραχή ως αποτέλεσμα μιας εθνοτικής σύγκρουσης μεταξύ Αράβων και Κούρδων και να αποσπάσουν την προσοχή των Σύρων από τα κινήματα διαμαρτυρίας στη νότια Συρία».

Νωρίτερα την Παρασκευή, αποκλειστικές πηγές ανέφεραν στην ιστοσελίδα North Press ότι μέλη του Στρατιωτικού Κλάδου Ασφάλειας της κυβέρνησης εισέρχονται στην πόλη Αμπού Χαμάμ, ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζουρ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF, σε συντονισμό με ένοπλους που συμμάχησαν με οπλαρχηγούς που οι SDF είχαν απορρίψει.

Ανοίγουν πυρ κατά των σημείων ελέγχου των SDF και στη συνέχεια καταφεύγουν στα δυτικά του Ευφράτη.

Η πρόεδρος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου ανέφερε ότι τόσο το Ιράν όσο και το «συριακό καθεστώς» φούντωσαν την ένταση «για να διώξουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία».

«Μπορεί να προσπαθούν να κερδίσουν διεθνή οίκτο και υποστήριξη για αυτόν τον σκοπό παρουσιάζοντας την κατάσταση ότι οδηγείται από αραβικές φυλές», είπε.

Η Αχμάντ προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις θα έχουν «ευρείας εμβέλειας αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις εκτός από το ότι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Βορειοανατολικής Συρίας».

«Η ειρήνη και η επικοινωνία πρέπει να έχουν προτεραιότητα από όλα τα μέρη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

»Ο λαός της βορειοανατολικής Συρίας αξίζει σταθερότητα και ασφάλεια γιατί έχει ήδη υπομείνει αρκετά δεινά», κατέληξε η Ελχάμ Αχμάντ.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η Ελχάμ Αχμάντ συναντήθηκε με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την ιρανική επιθετικότητα [διαβάστε εδώ].

Σχετικά άρθρα