Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σαρώνει» το Ακροδεξιό AfD: 22% σε όλη τη Γερμανία, 35% στη Σαξονία

«Σαρώνει» το Ακροδεξιό AfD: 22% σε όλη τη Γερμανία, 35% στη Σαξονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γερμανία, Δημοσκοπήσεις, Εκλογές, Σαξονία,

Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή στη Σαξονία, η Ακροδεξιά θα επικρατούσε με 35%.

Ενισχυμένη με 22%, στη δεύτερη θέση, βγαίνει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε όλη τη χώρα.

Έντονο πονοκέφαλο στον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου συνεχίζουν να προκαλούν οι δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία δημοσκοπική έρευνα Deutschlandtrend, που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ARD, δίνει την γερμανική ακροδεξιά, Εναλλακτική για τη Γερμανία, σταθερά δεύτερο κόμμα με ποσοστό 22%.

Μάλιστα εμφανίζεται ενισχυμένη κατά μία μονάδα σε σχέση με την τελευταία καταμέτηρηση, μετά τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία λαμβάνει 29%.

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά της τρικομματικής συγκυβέρνησης: 16% για τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, 14% για τους Πρασίνους και 6% για τους Φιλελευθέρους, ενώ η Αριστερά, που βρίσκεται σε φάση διάσπασης, κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής με 4%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 73% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρεί τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας «λιγότερο καλή» ή «κακή» σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 46% εκτιμά ότι σε έναν χρόνο από τώρα, η οικομική κατάσταση της Γερμανίας θα επιδεινωθεί.

Απαισιοξία αποπνέουν και οι εκτιμήσεις των Γερμανών για την ευημερία τους, με το 83% να βλέπει ανισότητες στην κατανομή της.

Από εκεί και πέρα, τα δύο βασικότερα προβλήματα στη σημερινή Γερμανία, βάσει της δημοσκόπησης, εστιάζονται στους τομείς της οικονομίας και της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Ακροδεξιός θρίαμβος στη Σαξονία;

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό εφημερίδων της ανατολικής Γερμανίας, έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα πολιτικά νερά.

Εάν διεξάγονταν εκλογές στο κρίσιμο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας αυτήν την Κυριακή, η AfD θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 35%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να έπονται με 29%.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελευθέροι και Αριστερά, θα λάμβαναν μονοψήφια ποσοστά.

Kαταστροφικά είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την εικόνα που έχουν οι πολίτες της Σαξονίας αναφορικά με τις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Τρεις στους τέσσερις, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 78%, είναι δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σημειωτέον ότι οι επόμενες τοπικές εκλογές στη Σαξονία αναμένονται στις 9 Ιουνίου του 2024 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Επόμενο κρίσιμο εκλογικό ραντεβού για τη Σαξονία αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024 με τις κρατιδιακές εκλογές, όπως επίσης και στα κομβικά για την άνοδο της ακροδεξιάς κρατίδια της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα