Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Απαγορεύτηκε στη Μανγκούς η έξοδος από τη χώρα – Η λιβυκή Ασφάλεια λέει ότι δεν την «είδε» να φεύγει από την Τρίπολη

Λιβύη: Απαγορεύτηκε στη Μανγκούς η έξοδος από τη χώρα – Η λιβυκή Ασφάλεια λέει ότι δεν την «είδε» να φεύγει από την Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Έλι Κοέν, Ισραήλ, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς,

Τη Δευτέρα 28/8, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης (ISA) ανακοίνωσε ότι στην υπουργό Εξωτερικών, Νάτζλα Μανγκούς, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησής της με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Έλι Κοέν.

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε προηγουμένως θέσει σε διαθεσιμότητα την Μανγκούς και την παρέπεμψε για έρευνα λόγω της μυστικής συνάντησής της με τον Κοέν.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Μανγκούς «δραπέτευσε» στην Τουρκία.

Ωστόσο, η λιβυκή Ασφάλεια (ISA) διέψευσε ότι η υπουργός πέρασε από επίσημα κανάλια από το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης.

Ανέφερε ότι «κάμερες παρακολούθησης (του αεροδρομίου) θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση».

«Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαιώνει την ενότητά της με τις φιλοδοξίες του λιβυκού λαού και τον σεβασμό της για τα συναισθήματά του, τα οποία συμμεριζόμαστε, ειδικά όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας του Λιβυκού Κοινοβουλίου καταδίκασε τη μυστική συνάντηση.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συνάντηση ήταν «σοβαρή παραβίαση και εγκληματική πράξη σύμφωνα με τη λιβυκή νομοθεσία».

Η Βουλή ζήτησε να επιβληθούν αυστηρές ποινές στην υπουργό Εξωτερικών της «απαξιωμένης» κυβέρνησης.

Οι νόμοι της Λιβύης απαγορεύουν την ομαλοποίηση ή οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής με ισραηλινές οντότητες ή άτομα.

Η Επιτροπή ζήτησε την αναστολή της Μανγκούς. «Καλούμε να την αποτρέψουμε από το να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να εμπλέξουν το λιβυκό κράτος σε υποχρεώσεις αντίθετες με τις αξίες, την εθνική ταυτότητα και τις ηθικές αρχές του λιβυκού λαού, παραβιάζοντας έτσι τους υπάρχοντες νόμους και νομοθεσία στη Λιβύη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή της στο μποϊκοτάζ της «σιωνιστικής οντότητας», όπως επιτάσσει η λιβυκή νομοθεσία.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας απογοήτευση για την GNU για την ανάληψη τέτοιων επαίσχυντων ενεργειών, που στοχεύουν στην εξασφάλιση στενών πολιτικών κερδών και στη διατήρηση της εξουσίας μέσω παραχωρήσεων που υπονομεύουν τις εθνικές αρχές και αψηφούν τους λιβυκούς νόμους», πρόσθεσε.

Κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει το περιστατικό.

Από την πλευρά του, το Προεδρικό Συμβούλιο της Βουλής κάλεσε τα μέλη του σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Αυτό γίνεται για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της πρόσφατης συνάντησης.

Σχετικά άρθρα